Belföld

Súlyos pénzbüntetést kapott egy orvos, aki hamis igazolásokat állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádja alapján a bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy „beteg” nem szállhat repülőgépre. Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata és feljelentése alapján indult – közölte pénteken az ügyészség.

Az 54 éves férfi főorvosként rendelt egy budapesti ambulancián. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot indított vele szemben, annak ellenőrzésére, hogy – akár pénzt is elfogadva – hajlandó-e valós betegség nélkül igazolni, hogy valaki kezelés alatt áll.

A Szolgálat munkatársa, a tárgyalótiszt, ebbéli minőségét leplezve, 2023 áprilisában beszélgetést kezdeményezett a vádlottal. Azt mondta, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni, azonban ezt szeretné egy olyan orvosi igazolással késleltetni, amely szerint egészségügyi okból nem utazhat repülővel. A tárgyalótiszt közölte a vádlottal, hogy a vietnámi személynek valójában nincs egészségügyi problémája és nem is tud megjelenni a rendelésen, mert jelenleg épp külföldön tartózkodik.

A tárgyalótiszt – az orvos korrumpálhatóságának vizsgálata érdekében – azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki.  A vádlott a felajánlott összegre azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján – nem tudva, hogy épp az folyik – nyomozás indulhat ellene, és börtönbe kerülhet. Ennek ellenére a vádlott nem zárkózott el attól, hogy segítsen, és a vietnámi ügyfél távollétére tekintettel megoldásként javasolta egy másik személy megjelenését a rendelésen.

Néhány nappal később a rendelési időben az előző, és egy másik tárgyalótiszt – aki a vietnámi személyt „helyettesítette” – bementek az orvoshoz. A vádlott a „beteget” nem vizsgálta meg, adatokat sem kért tőle. Ezután a kezelőlapra a megállapodás szerint rávezette angolul, hogy a vietnámi „beteg” repülésre alkalmatlan állapotban van, és a látszat erősítése érdekében még egy gyógyszert is felírt a részére. Az orvos vesztegetési pénzt ugyan nem fogadott el, a kötelezettségét azonban – annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen – megszegte.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével vádolta meg az orvost, és indítványozta, hogy a bíróság, tárgyalás mellőzésével szabjon ki vele szemben pénzbüntetést. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vád alapján a férfit 600.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta.

A büntetővégzés egyelőre nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik