Belföld

Sümegen kicsiben ismétlődik a Karácsony-Vitézy-szituáció: kicsi a szavazatkülönbség, sok az érvénytelen voks

MTI
MTI

Sümegen a budapestihez hasonló szituáció alakult ki az önkormányzati választáson, csak épp ellenkező politikai előjellel. A Veszprém vármegyei kisvárosban a korábbi fideszes polgármester győzött minimális szavazattöbbséggel, és közben ott is magas lett az érvénytelennek nyilvánított voksok aránya.

A 444.hu számolt be arról, hogy az Élhetőbb Városért Egyesület bejelentette, Sümegen szerintük választási csalás történt. A jelölő szervezet Kovács Mihályt indította polgármesterjelöltként, aki a 2923 leadott szavazatból 1399 szavazatot kapott, míg a fideszes Végh László 11 szavazattal többet, 1410 voksot, viszont meglepően sok, 114 darab érvénytelen szavazat volt, ami ott rekord, öt éve csak 53 érvénytelen szavazat volt.

Kovács arról írt, hogy, a választások másnapján „elkezdtek civil emberek jelentkezni, hogy mit tapasztaltak”. „Választási szakjogász segítségével megtámadtuk a polgármesteri és képviselő-testületi választások eredményét. A kilenc oldalas beadványokban pontosan, tényeket felsorolva, azokat közokiratokkal, nyilatkozatokkal, szavazat vásárlásról szóló hangfelvétellel alátámasztva, egyéb bizonyítékokkal kértük a Veszprém megyei TVB-től a szavazatok újraszámolását és a választás megismétlését” – írta.

A fellebbezésben többek között azt írták, hogy három tanú állítja, hogy „egy ismerősük pénzt fogadott el azért az egyik jelölttől, hogy ő és családtagjai szavazatukat a polgármester és képviselő választásokon meghatározott jelöltekre adják le”. A három tanú „összetalálkozott B. A.-val és vele szóba elegyedve hangfelvételt készítettek.

„A beszélgetés tartalma alapján megállapítható, hogy B.A. elismeri, hogy 70 000,-Ft-ot kapott a megválasztott polgármestertől Végh Lászlótól.” Az Élhetőbb Városért Egyesületnek a mozgóurnás szavazással kapcsolatban is voltak problémák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik