Belföld

A kormányhivatal szerint a megszokott ügymenet miatt csúszott a választás utánra a kínai cég büntetésének közzététele

MTI
Matthew Shen ügyvezetõ igazgató, Halms Hungary Kft.
MTI
Matthew Shen ügyvezetõ igazgató, Halms Hungary Kft.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal (HBVK) szerint nem a június 9-i önkormányzati választás miatt csúszott három hetet a kínai hátterű Halms Hungary Kft-re kiszabott hulladékgazdálkodási bírság közzététele.

A HBVK szerdán közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy a döntést „a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tette közzé”.

Kedden a 24.hu írta meg, hogy a debreceni Déli Ipari Parkban működő Halms Hungary Kft. 20 ezer forint híján 2 millió forintos bírságot kapott, miután egy januári ellenőrzés során kiderült, hogy a telephelyéről titokban a Kisgugyori csatornába vezették a szennyezett vizet.

A büntetésről szóló dokumentumot májusban született meg. A határozat fejlécén látható digitális aláírás szerint Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője május 22-én látta el kézjegyével, ám csak június 11-én jelentették meg a honlapon.

A kormányhivatal hangsúlyozta, hogy a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta a céggel szemben és haladéktalanul intézkedett a környezetveszélyeztetés és a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, valamint hogy megakadályozzák a szennyezés terjedését, majd az előírt intézkedések betartását kétszer is ellenőrizték.

A kínai cég

  • szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat,
  • nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat,
  • nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem.

A kormányhivatal szerint ugyanakkor az a felvetés, hogy a háromhetes késlekedés a választások miatt volt, „nem lehetett más, mint a hatóságba vetett közbizalom megingatása, és társadalmi feszültségek generálása”.

A kínai cég mintegy 1,5 milliárd forintos állami támogatást kapott magyar kormánytól a debreceni gyár két évvel ezelőtti építése idején. A mérlegadatok szerint azonban már a 2022-es csonka évben 748 milliós profitot termelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik