Belföld

Már a narancssárga riasztást is kiadták a heves zivatarok miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az érintett területeken jégeső eshet és károkat okozhat az erős szél is, felhőszakadás sem kizárt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a felhőszakadás miatt a HungaroMet. Másodfokú, narancssárga riasztás is érvényes a heves zivatarok veszélye miatt.

Az érintett területeken jégeső eshet, károkozó, erős szél fújhat. A vihar vonulását folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon.

 

Azt írták, késő délután az északnyugati területeken növekszik a zivatarhajlam. A határon túlról akár heves zivatarok is besodródhatnak viharos (~60-90 km/órás) széllökéssel, jégesővel (~1-4 centi jégátmérő) és felhőszakadással (>20-40 mm, lokálisan ennél több is) társulva. Estétől fokozatosan az északi, északkeleti területeken, majd az Alföldön is kialakulhatnak intenzív zivatarok. A légkörben található nagy mennyiségű szaharai por ugyanakkor érdemben befolyásolhatja a zivatarok időbeliségét, csökkentheti a heves zivatarok kialakulásának valószínűségét.

Hétfőn nagy területen lehetnek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, több hullámban fordulhatnak elő viharos (60-80 km/h) széllökés, jégeső (1-3 cm jégátmérő) és felhőszakadás (>20-40 mm, lokálisan ennél több is) kíséretében, de főként az ország északkeleti, keleti felén heves zivatarok is képződhetnek. Ezekhez kapcsolódóan erősen viharos (>90 km/h) széllökés, nagy méretű jégeső (~2-5 cm) és felhőszakadás (>30-40 mm) is előfordulhat. A cellák ismétlődő jelleggel is áthaladhatnak, így helyenként 50 mm feletti csapadékösszeg is kialakulhat. Vasárnap és hétfőn a déli, délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, majd mérséklődik a hőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik