Belföld

Tankerület: Ha nem akarnak túlórázni a tanárok, akkor dolgozzanak gyorsabban

Einspach Brúnó / 24.hu
A Belügyminisztérium elé szerveztt tüntetést az Egységes Diákfront 2024. január 13-án.
Einspach Brúnó / 24.hu
A Belügyminisztérium elé szerveztt tüntetést az Egységes Diákfront 2024. január 13-án.

Miközben sorra nyerik a pedagógusok a kifizetetlen túlóráik miatt indított munkaügyi pereket, illetve megegyezésre jutnak az érintett tankerületekkel, Székesfehérváron a tankerület beleállt a perbe, és számos kifogást fogalmazott meg a tanári keresetekkel kapcsolatban – írja szerdai cikkében a Népszava.

Ebben a perben 21 székesfehérvári tanár nyújtott be keresetet a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen. Először tavaly márciusban fordultak bírósághoz, majd eljárásjogi okokból novemberben ismét elő kellett terjeszteniük keresetüket, amelyben

  • a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért,
  • a napi nyolc órán felüli munkavégzésért,
  • valamint az iskolán kívüli, nem egy esetben hétvégi munkavégzésért (például osztálykirándulások, gimnáziumi gólyatábor) járó díjazások kifizetését kérték több évre visszamenőleg.

A Népszava felidézi, hogy a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellenkérelmet nyújtott be, amelyben rögzítették, hogy a tanárok követeléseinek egy része elévült, de a bíróság elutasítását kérik azon igények tekintetében is, amelyek jogilag még nem évültek el. A nyolc órán felüli napi munkavégzésről például a tankerület azt állítja:

a pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival.

A székesfehérvári tanárok jogi képviselője, Stein Barnabás ügyvéd a lapnak azt mondta: cinikusak és abszurdak a tankerület állításai. Szerinte az abszurditás tetőfoka, hogy a tankerület kétségbe vonja az iskolán kívüli programok megvalósulását. Hozzátette: ha a pedagógusok szigorúan tartanák magukat a napi nyolcórás munkaidőhöz, összeomlana az oktatási rendszer – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik