Belföld

Néhány napon belül két kismama is meghalt a nyíregyházi kórházban

MTI Fotó: Balázs Attila
Képünk illusztráció.
MTI Fotó: Balázs Attila
Képünk illusztráció.

Néhány napon belül két kismama is meghalt a szülés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban, ám az intézmény szerint a két eset között nincs összefüggés, mint közölték: „mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani” – írja szerdai cikkében a Blikk.

Az egyik esettel kapcsolatban a lap megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt folytatnak büntetőeljárást, ám a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni. A Blikk információi szerint egy igazságügyi orvosszakértői vélemény elkészültére várnak, ami alapján el lehet dönteni, hogy a nő halálával összefüggésben az orvosok hibáztak-e.

A fiatal asszony édesanyja a lapnak azt mondta, a lányát a laboreredmények miatt a várandóssága 33. hetében megcsászározták, de szerinte túl későn, mivel a lányánál terhességi toxémiát mutattak ki. „A lányom férje hiába jelezte, hogy baj van, nem cselekedtek azonnal” – magyarázta a lapnak az édesanya. A kismama ugyan még megölelhette az ikergyerekeit, de a keringése végül összeomlott, és fél nappal a szülés után elhunyt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház Jósa András tagkórházának Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán évente több mint 5000 szülést vezetnek le az orvosok, közöttük számos komplikált, súlyos állapotú anya szülését is. „Miután az osztályukon anyai halálozás régóta nem volt, így az eset nagyon megrázta a betegek életéért küzdő kollégákat, illetve a többi dolgozót is. (…) A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak vezetése mindkét esetnél elrendelte a belső vizsgálatot, amely megállapította, hogy olyan visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok indultak el a kismamák szervezetében, amit a legszakszerűbb és a leggondosabb beavatkozás ellenére sem tudtak orvosaink visszafordítani. A két sajnálatos eset között semmilyen összefüggést nem tárt fel a belső vizsgálat” – válaszolta a lapnak írásban Vitkai Éva, az intézmény sajtófőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik