Belföld

Meglett a jogszabályi előírásoknak megfelelő műtőblokk Szegeden, újra működhet a gyereksebészet

Mint megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara április 16-án értesült arról, hogy a „dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át”.

Most a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményt adott ki, mely szerint a mai napon helyre állt a rend.

„Az NNGYK hatósági eljárásai során minden esetben a betegbiztonságot tartja szem előtt. Ez történt az SZTE gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője esetében is, amely nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak. Az NNGYK hatósági eljárás keretében kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást a területi ellátási kötelezettségének és a magas progresszivitási szintnek megfelelően. Az ellátás folytatásának feltétele egy olyan gyermeksebészeti szakmának megfelelő műtőblokk biztosítása, amely megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, szakmai szabályoknak.  Az SZTE a mai napon eleget tett a határozatban foglaltaknak és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésre alkalmas műtőblokkot, így a gyermeksebészeti ellátás a régióban biztosított” – olvasható az NNGYK közleményében.

A Népszava arról írt a hétfői számában, hogy Szegeden hét hete gyakorlatilag nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. A lap szerint több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. „Szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak” – írta a lap.

Az NNGYK erre azt reagálta, hogy „egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul, így Szegeden sem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. A sajtóban megjelentekkel ellentétben a folyamatos egészségügyi ellátásról a hatóságok és az egészségügyi szolgáltatók megfelelő helyettesítő szolgáltató kijelölésével gondoskodnak”.

„Egy folyamatban lévő hatósági ügyben az NNGYK akkor ad tájékoztatást, amikor az érintett szolgáltatókat hivatalból értesítette. Addig minden ezzel kapcsolatos, sajtóban megjelent állítás félrevezető lehet” – hívták fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik