Öt éven át ütötték-verték egymást az egri közgyűlés tagjai, most elérkezhetünk a hevesi ponyvaregény finiséhez

Ki nyeri az egri nyolcak polgármesterversenyét? Monstre riportunkban mind a nyolc jelöltet megszólaltattuk, sőt még két epizódszereplőt is.

Nincs az a mókásan gyilkos ponyvaregény, ami reprodukálná az egri városházán az utóbbi öt évben zajlott tébolyt.

A történet azzal indult, hogy a 2019-es önkormányzati választáson meglepetésre elbukott Habis László fideszes polgármester – az őt támogató kormánypárti testületi többséggel együtt –, és az összellenzék favorizálta jobbikos parlamenti exképviselő, Mirkóczki Ádám vette át a helyi hatalmat. Az még magyarázható vagy legalábbis bevett, hogy a győztesek az első perctől utálták a veszteseket, és viszont. Azt viszont öngyilkos indulat vezérelte, hogy:

A végeredmény: az ülések anyázásba és obstrukcióba fúltak, a polgármesteri irodát valaki bepoloskázta, a parádés adottságú borváros tizenmilliárd forint állami és uniós támogatástól esett el. Káosz. Mely egyfelől hisztiben és pitlákságban, másfelől alighanem maszek stiklikben, bizniszekben, visszaosztásokban, valamint Eger fölött összecsapó összefeszülésekben gyökeredzik.

Az alapkérdések, melyeket igyekszünk megválaszolni, a következők:

Válaszokat a polgármesteri posztért induló nyolc jelölttel való beszélgetések során kerestünk.

Az aspiránsok betűrendben:

Íme az arcképcsarnok, az egyes fotók alatt először az aktuális hovatartozás, lejjebb a korábbi, levetett pártkötődések:

Hogy beleéljük magunkat az egri közéletbe, valahogy már a riport elején meg kéne érezzük a szereplők közti feszültséget. Képzeljük, hogy minden egyes képcsík egy-egy akkumulátor. Most a balkezünk mutatóujját illesszük bármelyik kis aksira (fotóra), és a jobbkezünk mutatóujját illesszük egy másikra – de előbb próbáljuk kitalálni, létezik-e olyan kombináció, melyben nem szenvedünk halálos áramütést. Rossz hír: esélyünk az életben maradásra csekély.

Mutatunk még egy képmixet, kétszereplőset. Itt a választókerület, az Eger központú Heves megyei 1-es körzet 2022 előtti, valamint azóta regnáló országgyűlési képviselője, egyben választókerületi elnöke látható; mindketten fideszesek, az első Nyitrai Zsolt, a második Pajtók Gábor.

Máthé Zoltán / MTI és Kovács Attila / MTI

Nyitrai és Pajtók ki nem állhatja egymást. De őket egyelőre tegyük félre, térjünk vissza a polgármesterjelöltekhez.

*

Kezdjünk Mirkóczki Ádám regnáló polgármesterrel, aki alig egy éve vezette a várost, amikor 2020 őszén az addig vele szövetséges két frakciótag kiválása miatt kisebbségbe szorult a testületben – odasiettünk, riportoztunk, és ekképpen mutattuk be őt és a helyzetet:

„Mirkóczki egri, a városban érettségizett, az ELTE-n szerzett szociológus diplomát, hallgatott pár szemesztert a Fidesz politikai iskoláján, a Századvégen, újságíró lett a Kárpátia nevű kiadványnál, majd a Rádió Egernél, utóbb a Szent István Rádiónál. A Jobbiknak kezdettől tagja, Heves megyei vezetője, Vona Gábor harcostársa; pártja 2010-es sikere őt is bevitte a parlamentbe, lényegében kezdettől a Jobbik szóvivője volt. Jobbikos jelöltként 2010 óta az összes országgyűlési és helyhatósági választáson indult Egerben, de csak a 2019-es önkormányzatin aratta első sikerét a Jobbiktól a DK-ig érő, Egységben a Városért Egyesület nevű ellenzéki összefogás jelöltjeként. Ekkor meglepetésre legyőzte a tizenhárom eredményes polgármesteri évet maga mögött tudó, kezdetben civil, aztán a Fideszbe szervülő Habis Lászlót. A testületben is többséget szerzett az őt támogató Egységben a Városért: a 12 egyéni körzetből nyolcat vittek, a 18 tagú képviselő-testületben 10 hely lett az övék. A sokszínű brigád egy pártonkívüliből, egy momentumosból, három szocialistából, két DK-sból, egy jobbikosból, egy kiugrott jobbikosból és egy kiugrott LMP-sből állt. A kiugrott jobbikos maga Mirkóczki, akit az összeférhetetlenségi törvény kötelezett lemondani parlamenti mandátumáról, a Jobbik-tagságától viszont önszántából vált meg 2020 júniusában, mondván, az egri városháza ne legyen pártcsatározások színtere, arra ott a parlament. Bizakodón indult a közös munka, csakhogy hamar kiderült, hogy az országos politikában edzett, a városi politikába frissen bekerülő polgármester és a városi politikában korábban is vitézkedő helyi balosok egyaránt úgy vélték, eztán ők fújják az egri passzátot. Tán áthidalható lett volna az ellentét, de Egerben hiányzott a kellő empátia, maradt az összefeszülés… Olyannyira, hogy 2020 áprilisában Mirkóczki Ádám visszavonta szocialista alpolgármestere kinevezését. Méghozzá anélkül, hogy erről megszavaztatta volna a testületet, sőt a frakciótársaival sem egyeztetett. Erre normál üzemmódban nem lett volna lehetősége, hiszen az önkormányzati törvény szerint az alpolgármestereket a testület választja, illetve menti fel a polgármester javaslatára. Csakhogy ekkor már, a járvány miatt, érvénybe lépett a rendkívüli jogrend, ami nemcsak a kormány, hanem a polgármesterek jogkörét is bővítette.”

A haddelhadd néhány további mérföldköve:

Ez utóbbi csattanás idején egy hónappal túl voltunk az országgyűlési választáson, amelyen a fideszes Pajtók Gábor győzött, lényegében agyonverve az összellenzéki jelöltet, a DK-s Berecz Mátyást (52-36 arányban).

Pajtók egyéni mandátuma mellé egy szétesett és kisebbsége szorult vezetésű ellenzéki megyeszékhelyet kapott, ráadásul úgy, hogy az egri Fidesz-KDNP-frakciót rutinos, harcos párttársa, Oroján Sándor vezette. De ez csak az elmélet. A valóság az lett, hogy Pajtók összeugrott Orojánnal: előbbi nyilvánosan megvádolta utóbbit, hogy „egyéni érdekei alapján elvtelen paktumot kötött az MSZP-s alpolgármesterrel.”

Megbuggyantak ezek az elvbarátok? – tehette föl a kérdést megannyi egri fideszes választópolgár. Ám ha föltették is, hangjuk nem ért el Pajtókig és Orojánig, a viszályuk odáig fajult, hogy a Fidesz országos központja 2023 januárjában feloszlatta az úgy háromszáz tagot számláló egri alapszervezetet, majd üstöllést újjáalapította azt, és tagújrafelvételt rendezett.

Oroján olyannyira bízott abban, hogy visszaveszik, hogy egészen márciusig vezette tovább a közgyűlési Fidesz-frakciót, és amikor mégis lemondott, akkor is azt hangoztatta, hogy fontos számára a Fidesz egysége, és a jövőben is támogatni kívánja Pajtókot. De hiába a simulás, sem őt, sem frakciótársait nem fogadta be az amúgy létszámában az eredeti felére, harmadára karcsúsodó narancsbrigád.

Vajon hogyan kamerázta ennyire félre a helyzetet Oroján, miért hitte, hogy fölöklelheti az országgyűlési képviselőjét, választókerületi elnökét?

Tévedésében döntő szerepe lehetett annak, hogy Oroján – ahogy arról egy novemberi interjúban mesélt – az előző fideszes országgyűlési képviselővel, Nyitrai Zsolttal „baráti, szoros szövetségesi viszonyt” ápol, mi több, őt Nyitrai „emberének”, „öklének” tartja a választók némelyike (a vonatkozó rész 12:40-től).

Soros kapcsolás: attól, hogy Nyitrai és Pajtók között feszültség keletkezett, Pajtók és Oroján is rázza egymást.

Nyitrai ősfideszes, már amennyire ezt kora engedi: 17 évesen, 1994-ben lépett be a pártba, 21 évesen egri önkormányzati képviselő, 2002 óta folyamatosan országgyűlési képviselő, 2014-ben és 2018-ban elhozta az egyéni mandátumot. Viszont 2019-ben a Fidesz az ő országgyűlési képviselősége és választókerületi elnöksége alatt bukta el Egerben az önkormányzatot. Ami nem maradt következmény nélkül, a 2022-es országgyűlésin már nem ő volt pártja választókerületi elnöke, hanem Pajtók, és Pajtókot tolta be egyéni képviselőként a parlamentbe a Fidesz.

A választókerületétől megfosztott Nyitrai listáról került a Házba, miniszterelnöki főtanácsadót kreáltak belőle, protokollmeló – ma tűzoltókkal és polgárőrökkel parolázik, okosórákat kézbesít híres nyugdíjasoknak.

*

Ha eddig eljutottunk a fideszes szál gombolyításában, igyunk egy gyors szódát Oroján Sándorral a Dobó téren. Oroján ugyanis, akit nem tudott megvédeni Nyitrai, most, úgy tetszik, többre vágyik a „Nyitrai kesztyűbábja” szerepnél. Olyannyira, hogy februárban megalapította az Egerért Most Egyesületet, és e formáció jelöltjeként megpályázza Eger polgármesteri posztját.

Szajki Bálint / 24.hu – Oroján Sándor

Elsőnek azt kérdezzük tőle, mit szól ahhoz, hogy az ellenlábasai szerint ő robbantotta fel az egri Fideszt. Az ironikus válasz:

Valóban én robbantottam fel az egri Fideszt. És az egri ellenzéket is én robbantottam fel. Ja, és a polgármestert is felrobbantottam. Gyakorlatilag mindenkit én robbantottam fel. Bármi rossz történik a városban, azért én felelek. Annak idején a Covid is azért érte el Egert, mert én idehívtam. De komolyra fordítva: az egri Fideszt igazából nem én robbantottam fel, hanem Pajtók Gábor.

Ha Nyitraira azt mondtuk, hogy ősfideszes, az 1984-ben született Orojánra még erősebb jelzőt kell találjunk, ugyanis ő már 14 évesen Fidelitas-tag volt, „szerelmes lettem egy fidelitasos lányba, beléptem, a kapcsolatból nem lett semmi, viszont ott ragadtam a pártban.” Fordítva tán jobb lett volna – vetjük közbe. „Ezt inkább nem kommentálom” – feleli.

Tizenhatévesen a Fideszbe is belépett, egy évre rá, a 2002-es országgyűlési kampányban „saját pénzemen vásároltam a tapétaragasztót, hogy fel tudjam kenni a fideszes jelöltet a villanyoszlop oldalára”. Idővel környezetmérnöki diplomát szerzett, és a nála nyolc évvel idősebb Nyitrai mellett dolgozott. „Közösek a gyökereink, barátság van köztünk, már ha létezik ilyen a politikában.”

Kérdezzük: nevezhetjük-e őt Nyitrai emberének, árvájának, öklének. „Olyannyira nem, hogy most épp teljesen külön utakon járunk.”

Hogy nézne ki szerinte ma Eger, ha nem Pajtók, hanem Nyitrai lenne az országgyűlési képviselő?

Akkor nem az ország legkudarcosabb és legerkölcstelenebb Fidesze működne itt.

Mivel kezdődött az egri Fidesz szétverése? „Azzal, hogy Pajtók, amint országgyűlési képviselőnek választották, alkut kötött az ellenzéki Mirkóczki polgármesterrel.”

Mindkét fél tagadja az alkut – vetjük közbe.

„Nyilván nem vallják be. De maga Mirkóczki jelentette ki már az első percben, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének, valamint hogy jóban van a fideszes országgyűlési képviselővel. Azzal a fideszes országgyűlési képviselővel, aki az általam vezetett városi Fidesz-frakciót is be akarta kényszeríteni ebbe az együttműködésbe. Amit már csak azért sem hagytam, mert vállalhatatlan ügyek, furcsa ingatlaneladások zajlottak a városban. A vége az lett, hogy engem távolítottak el a pártból, és Pajtók Gábor ma azt csinál, amit akar. Fel lehet oszlatni egy teljes alapszervezetet, ki lehet rúgni a pártból hét fideszes önkormányzati képviselőt és másfélszáz párttagot. Ha az országgyűlési képviselőnek nem tetszik a nép véleménye, akkor lecseréli a népet. És közben a színfalak mögött az ellenzéki polgármesterrel szövetkezik. Senkiben ne legyen kétség, ha Mirkóczki megnyeri a polgármester-választást, ismét sűrű nyelvcsapásokkal közelít a Fideszhez, ahol lesz készség a nyelvcsapások fogadására, hiszen együvé tartoznak.”

Kérdezzük Orojántól, hogy van az, hogy miközben felrója Pajtóknak, hogy az elvileg összedolgozott az összellenzék jelöltjeként polgármesterré lett Mirkóczkival, aközben ő és az általa vezetett Fidesz-frakció éveken át együtt szavazott a Mirkóczki mögül kiálló ellenzékiekkel, és például közösen váltották le a városi cégek, intézmények annak idején még Mirkóczki által kinevezett vezetőinek zömét.

„Estek szét a cégek, Eger a működésképtelenség határára sodródott, és a polgármesternek fogalma nem volt arról, mit kéne csinálni. Nekem pedig sikerült Mirkóczkin és a közvetlen környezetén kívül az összes képviselővel együttműködni annak érdekében, hogy a város ne dőljön össze. A testületben tizenhárman voltunk öt ellen. Nem azért egyeztettünk, mert annyira szimpatikusak lettünk volna egymásnak, hanem mert a város működése volt a tét. Most sem árulunk egy gyékényen, hiszen különböző színekben indulunk az önkormányzati választáson.”

Mondjuk Orojánnak, hogy továbbra is városszerte fideszesnek tartják őt.

Nem vagyok fideszes. Viszont mindig is jobboldali, nemzeti érzelmű ember voltam, és az is maradtam. De a jelenlegi egri Fideszbe jobboldali, nemzeti érzelmű emberként nem lépnék be.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Oroján hajlíthatatlansága azért különös, mert mindig is a legvonalasabb fideszesek közé tartozott. Egy 2018-ban titokban rögzített hangfelvételen a következőt mondta egy, a választókerületi települések fideszes polgármestereinek tartott eligazításon: „Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenféllé válik. A kétpólusú politizálásnak vége van. Ami per pillanat az országban történik, ez tényleg a NER-nek az építése és a kiterjesztése a teljes országra. Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul. Vannak lehetőségek pozíciókat adni. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené.”

Ebből a pozícióból robbantotta ki őt, hogy alulmaradt Pajtókkal szemben. Miközben a mai Fidesz pont az a Fidesz, ami 2018-ban volt. Ezért is erőltetjük a kérdést: Pusztán Pajtók miatt kiábrándult a komplett Fideszből, Orbánostul, mindenestül? „Én most csak azzal foglalkozom, ami Eger határán belül történik.”

Orbánra is haragszik, hogy hagyta ezt a leszámolósdit? „Csak Egerrel foglalkozom.”

Miért nem mer válaszolni a nagy fideszes kérdésekre?

Mert az egri politikát nem az kell meghatározza, ki mit gondol Mészáros Lőrincről, Orbán Viktorról, az ukrán háborúról. Önkormányzati választásra készülünk, most Eger jövője a tét.

A kormánypropaganda szerint, aki fideszes, az békepárti, aki nem fideszes, az háborúpárti. Ön háborúpárti? – kérdezzük. „Baromság. Egerben nem arról szól a közbeszéd, hogy ki háborúpárti és ki nem az. Én itt egyetlen háborúpártival sem találkoztam. A Fidesz szerint a béke színe narancssárga, na már most én nem vagyok narancssárga, mégis békét szeretnék.”

Megjegyezzük: úgy beszél, mint Magyar Péter. „Országszerte, így Egerben is rengeteg jobboldali ábrándult ki a Fideszből. Aki még nem, az egy a mostaninál is gátlástalanabb és erkölcstelenebb Egerre és a mostaninál is gátlástalanabb, erkölcstelenebb országra szavaz. Azért ilyen erős a Magyar Péter jelenség, mert igény van a teljes politikai kultúraváltásra. Arra, amit Egerben mi is képviselünk, és amit győzelemre fogunk vinni. Nemcsak Magyar Péternek van viszonylag kevés előzményből táplálkozó népszerűsége, hanem a mi Egerért Most Egyesületünknek is. Az aláírásgyűjtés során két standnál kígyózott sor, a megyei és az EP-listára gyűjtő Tisza Pártnál és az Egerért Mostnál. Pajtókék félnek tőlünk, ami abból is látszik, hogy Mészáros Lőrinc megyei lapja ír a Fideszről meg az összes ellenzéki formációról, még a DK-ról is, egyedül rólunk nem. Érthető, hiszen mi vagyunk a kultúraváltás egyetlen képviselője.”

Oroján több szempontból is kopírozza Magyar Pétert: fideszes volt, ám egy belső vereség/veszteség után szembefordult az övéivel, kiteregeti a szennyest; és miként Magyar pártoktól érintetleneket választott maga alá az EP-listára, úgy Oroján is civileket visz magával az egyéni körzetekben.

„Nem én kopírozom Magyar Pétert, legföljebb fordítva. Én már másfél éve nem vagyok a Fideszben, és tavaly óta azt mondom helyben, amit Magyar Péter országosan pár hónapja. Eger állatorvosi ló, itt minden hatványozottan mutatkozik, az ellenzék együttműködés-képtelensége és alkalmatlansága épp úgy, mint a korlátlan hatalom kártékonysága. Az országos kétharmados hatalom semmi ahhoz a diktatórikus, erkölcstelen működéshez képest, amit az egri Fidesz produkál.”

Kérdezzük, egyeztetett-e Magyar Péterrel.

„A közelmúltban volt egy személyes beszélgetésünk, de a szervezeteink között nincs együttműködés, nem támogatnak bennünket a választásokon. Mi kizárólag Egerrel foglalkozunk, országos kérdésekkel nem, ettől függetlenül egyesületünk több tagja, köztük jómagam is szimpatizálok Magyar Péter mozgalmával.”

Orojánnal való találkozásunk után kikerült a politikus egy videóüzenete, melyben a követőivel is megosztotta, hányadán áll a Tisza Párttal, íme.

Mi pedig törhetjük a fejünket, hogy most akkor mi történik.

Akárhogy is: Magyar országos népszerűsége miatt Orojánnak akkor is érdeke úgy tenni, mintha ő lenne, lehetne majd az egri Tisza, ha valójában egyáltalán nem az, és nem is lehet az, mert Magyar, aki a múlt héten Egerben járt, sokszor kinyilvánította: régi pártemberekkel nem kíván összebútorozni.

*

És akkor most gyerünk a városházára Mirkóczki Ádámhoz. A polgármester kivárt, csak április 12-én jelentette be, hogy ismét indul a címért, méghozzá az erre a célra gründolt Civil Közéleti Egyesület jelöltjeként.

Szajki Bálint / 24.hu – Mirkóczki Ádám

„Arra vártam, összejön-e a csapat mögöttem, lesz-e tíz megfelelő egyéni jelöltem. Lett. Meglátjuk, mire elég. Kiderülhet, hogy én vagyok rossz helyen, és Eger a másik hét jelölt valamelyikét választja, ebben az esetben megköszönöm az öt évet, csomagolok, jó napot kívánok. Az biztos, hogy még egy ilyen ciklust az ellenségemnek se kívánnék. A politikai ellenfeleim gyűlölete és hatalomvágya miatt köröttem végig 360 fokban állt a front. Noha én sem kerülöm a konfliktust, belefáradtam az értelmetlen háborúkba.”

Mi a biztosíték arra, hogy nem ismét működésképtelen testület áll fel? „Biztosíték, az nincs. Sajnos tudnék olyan társaságot rajzolni, amivel folytatódna a horror, és földbe állna a város.”

Mi van, ha nyer, ám, úgymond, horrortestületet választ mellé az egri nép?

Akkor baj van. Magam is elgondolkodtam, mennyire lenne elegáns a választás másnapján azt mondanom az egrieknek, hogy kösz, de ezzel a brigáddal mégsem.

Előfordulhat, hogy győz, és azon nyomban lemond?

„Kicsi az esélye, mert, ha engem választanak, akkor valószínűleg a testületbe is szép számmal az egyesületem jelöltjeit szavazzák be.”

Kérdezzük Mirkóczkit, igaz-e a pletyka, miszerint a 2019-es győzelme után egyeztetett a Fidesz országos vezetésével, és azóta is valójában egy Pajtók Gábor által irányított fideszes. „Marhaság. A Fidesz-pártközponttal nem vagyok semmilyen kapcsolatban.”

És Pajtókkal?

„Pajtók Gábor hálás lehet nekem, hiszen az elődje, Nyitrai Zsolt azért bukott meg, mert a 2018-as országgyűlésin megszorítottam, a 2019-es polgármester-választást pedig megnyertem. Amikor átvettem a városvezetést, leültem Pajtók Gáborral, és elmondtam neki, nem kell szeressük egymást, de bizonyára egy friss országgyűlési képviselőnek is fontos, hogy a választókerülete központjában jól menjenek a dolgok, és mivel engem meg kizárólag az érdekel, hogy a város ügyei haladjanak, pártpolitizálni nem akarok, a Jobbikból kiléptem, igazán egyeztethetnénk az egri ügyekben. Amire ő pozitívan reagált. Én meg úgy voltam vele, pont elég, ha nem kívánja tönkre tenni a várost, csak mert nem fideszes a polgármester.”

S aztán? „Aztán egy darabig nem volt gond, de benne is csalódnom kellett, mert újabban olyanokat nyilatkozik rólam, ami köszönőviszonyban nincs a valósággal, folyamatosan azt demonstrálja, hogy ellenfelek vagyunk. Pedig egy polgármester és egy országgyűlési képviselő munkatárs kellene legyen. De sajnos ő is fura lett.”

Mit gondol az egri Fidesz belharcáról?

„A Fidesz legendás fegyelme a múlté, egyre több a párton belüli helyi konfliktus, a vezetés pedig mindenütt bedobta a gyeplőt, hogy gyerekek, játsszátok le, és aki győz, az viheti tovább a zászlót. Persze van az az ámokfutás, ami leveri a biztosítékot, ennek tudom be a régi alapszervezet feloszlatását. Ami párton kívüli kényszerfüggetlen kényszercivileket hagyott maga után, akik azért függetlenek és civilek, mert még a Fideszből is kirúgták őket.”

Mit gondol egykori támogatóiról, a 2019-ben őt polgármesterré emelő összefogásról?

Nem ők emeltek engem polgármesterré, hanem én szerveztem meg őket, és álltam a csapat élére, ugyanis rajtam kívül nem akadt értelmezhető, potens jelölt. A képességeiket hűen illusztrálja, hogy az egri ellenzék mára szervezetileg megszűnt, a polgármester- és képviselőjelölti castingon az volt az egyetlen feltétel, hogy «vállald már el». Roncsderbi – a Fidesz épp úgy, mint az ellenzék.

Arra mi a válasza, hogy a Modern Városok Programban és a településfejlesztési pályázatokon miatta bukott a város tizenmilliárd forintnyi fejlesztési forrást? „Aljas hazugság. Két hónapja voltam polgármester, amikor egy kormányrendelet egy állami cég kezébe helyezte a Modern Városok Program bonyolítását, nekünk maradt a háttérmunka, a tervkészítés és az engedélyek kiadása, ezekkel el is készültünk. De közbeszerzést nem írhattunk ki, az a lebonyolító feladata lett volna, nem csinálta, aztán 2023 nyarán a komplett programot lefújta az állam. A településfejlesztési pályázatokból pedig kihoztuk a maximumot. A pályázatos vádak egyetlen célja az, hogy rombolják a renomémat.”

A polgármesteri tekintély maradékát tovább erodálja, hogy a kampányfinisben városházi hangfelvételek kerültek nyilvánosságra. Április elején az Egri Ügyek közölt cikket arról, hogy egy titokban készült felvételen a polgármester egy egri polgár közérdekű adatkérésére a következőt mondja egy városházi megbeszélésen: „Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle, vagy kicsontozom úgy, hogy tessék, itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni… Ja, hogy ez neked nem elég? Kit érdekel?!… Tegyünk is eleget, meg nem is… Meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli.”

Az ügy, amire az adatkérés irányult, a Lenkey-ház felújítása. Az uniós forrásból megvalósított beruházás erősen túlárazottnak tűnik: közel 500 millióból renoválták a 132 négyzetméteres épületet, s például egy párezer forintos sarokszelep beszerelése bő 200 ezer forintos tételként szerepel az elszámolásban.

Az első felvétel után sorra kerültek nyilvánosságra továbbiak, akit érdekel mind, az az Egri Ügyek linkjeiből csemegézhet, mi most csak azt emeljük ki, melyen Mirkóczki Pajtók Gábort minősíti, ekképpen: „vele most is jóban vagyok, csak egy sunyi geci, a háttérben tőlem el akar határolódni.”

Kérdezzük Mirkóczki Ádámot, miért „sunyigecizte le” Pajtókot, akivel elvileg jóban van?

Azt egy konkrét ügyre válaszolom. Nyilván nem szerencsés félmondat, de négyszemközt szabadabban, erősebb jelzőkkel fogalmazok, mint hivatalosan. Hallanák, miket mondok egy-egy futballistáról! De hát mindenki így van összerakva. Megjegyzem, ha a világon mindenkinek lehallgatnák és nyilvánosságra hoznák a beszélgetéseit, akkor megszűnne minden emberi kapcsolat, még a családokban is, hiszen olykor mindenki fogalmaz úgy, hogy azt leírva már nem vállalná.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Mit szólt Pajtók a hangfelvételhez? Beszéltek?

„Nem reagált rá. Hosszú ideje nem beszéltünk, és nem hiszem, hogy erre menne rá az egyébként tényleg normális viszonyunk. Annak idején nem tudott olyan kérést megfogalmazni, amiben ne segítettem volna. A város érdekében.”

Mit mond a Lenkey-ház túlárazásáról?

„Minden hivatalos ellenőrzésen túlvagyunk, senki semmi szabálytalanságot nem talált.”

Rendben van az, hogy polgármesterként szívat egy adatkérő polgárt?

„Az egy hivatalos megbeszélés volt a jegyzővel, az aljegyzővel és egy adatvédelmi biztossal, amit azért hívtam össze, mert szerettem volna megállítani ennek a notórius adatkérőnek az ámokfutását. Ő nem egy sima érdeklődő, hanem olyan alak, aki hetente ugráltatja a hivatalt. Én pedig azt mondom és azt is gondolom, hogy a legkevesebb, hogy ilyenkor mi is kihasználjuk a lehetőségeinket, igenis menjen a bíróságra, perelje ki, amit szeretne. Más is kér adatot, mindenkinek segítünk, de ennek a csávónak a cipőm méretét se adnám meg, mert folyamatosan visszaél a jogaival, ráadásul azokra a dokumentumokra hivatkozva, amiket kiadunk neki, hazugságokat állít rólunk. Épkézláb kritikát még nem hallottam tőle, és csak úgy tudja értelmezni a világot, hogy Mirkóczki Ádámnak az édesanyját, és ha valamihez ezt nem teheti hozzá, ott lök a lánc, ott nincs meg neki az x és y tengely. Most meg még polgármesterjelöltként is elindul, az eszem megáll.”

Mirkóczki Ádám szerint a hangfelvételek nem is rá vetnek rossz fényt, hanem arra, aki azokat készítette és kiszivárogtatta.

Hivatali helyiségben hivatalos megbeszélést titokban rögzíteni bűncselekmény. Ezt folyamatosan tenni bűncselekmény-sorozat. Föltölteni az éterbe szintén az. Ráadásul, akik ezt megcsinálták velem, azok másokkal, sőt az utánam következőkkel is megcsinálják majd, ami viszont ellehetetleníti a hivatali munkát. Vajon milyen hatással bír ez a kétszáz főt foglalkoztató városházára? Megmondom: már az egymás mellett ülők sem mernek beszélni egymással, mert nem tudni, van-e poloska az irodában.

A polgármester feljelentést tett a hangfelvételek ismeretlen készítője ellen, de a tettes felkutatását nem bízza pusztán a rendőrségre. „Megbíztam informatikában jártas szakembereket, profikat, és jó hír, hogy szűkül azok köre, akik feltölthették a felvételeket. Ígérem, lesz következmény.”

Kérdezzük, mi tesz, ha veszít június 9-én. Mihez kezd, ha ennek itt vége, s ki kell költözni a városházáról?

„Fú, valami egészen máshoz. A szociológus diplomámmal mehetnék közvélemény-kutatóhoz, baromi jól tudnék elemezni, tévében okoskodni, mindenhez is érteni, de nincs hozzá kedvem. Októberig amúgy is el kell látni a polgármesteri teendőket, ráérek utána elővenni valamelyik ötletemet a fiókból.”

Van út vissza az országos politikába, akár a parlamentbe?

„Az biztos, hogy jobb munkát végeznék, mint 2010 és 2019 között, hiszen kínkeservvel megtapasztaltam, egy-egy törvény hogyan csapódik le a végeken. Úgy jöttem ide, hogy nekem meglepetést okozni már nem lehet, a parlamentben beleláttam a politika összes mélységébe, de Egerben pár hét alatt rájöttem, hogy az Országház legsötétebb pillanata is welnesszezés egy itteni átlagos keddhez képest.

Ennyi támadásra rémálmomban sem számítottam, igazából azon csodálkozom, hogy nem kerültem gumiszobába.

Mirkóczki szerint a nyolc egri polgármesterjelöltből noha csak egyetlen induló neve mellett látni Fidesz-logót, valójában négy is fideszes.

*

Oroszné Ibolya eladónak tanult, érettségi után munka mellett pedagógus diplomát szerzett, majd okleveles közgazdászit, aztán kommunikációsat, plusz a Századvéget is kijárta. Tiniként kezdte a munkáséveket, adminisztrátor volt egy egri gyárban, onnan az egri önkormányzathoz (akkor még úgy ejtették: tanács) került, ahol másfél évtizedet húzott le a titkárságon. Eztán a családi vállalkozása lett az állása, a férjével egészen 2022-ig éttermet és szállodát üzemeltetett a Szépasszonyvölgyben.

Szajki Bálint / 24.hu

A politikához sokáig nem volt köze, mígnem 2002-ben független képviselőjelöltként indult az önkormányzatin a lakóhelyén, nem nyert, viszont 2006-ban, amikor a Fidesz is mögé állt, már igen. A választásra belépett a Fideszbe, két évvel később a KDNP-be is. 2006-tól folyamatosan egyéni képviselő volt az egri közgyűlésben, egyedül 2019-ben kapott ki, de aztán a 2022-es, lemondás miatt rendezett időközin visszakerült.

Peche, hogy Pajtók őt sem kedvelte. „A feloszlatás után kértem felvételemet az új alapszervezetbe, de az országgyűlési képviselő úr másként gondolta, amit tudomásul vettem. Az számomra kicsit érdekes, kicsit érthetetlen, miért van az, hogy az egri új szervezet tagjai zömmel környékbeliek, egrieket elvétve találni benne, mégis ők döntenek a párt egri ügyeiről.”

Oroszné Fidesz-tagsága a kizárással szűnt meg, a KDNP-ből viszont maga lépett ki három hónapja, amikor bejelentette, hogy függetlenként elindul a választáson.

Az egri polgármesterjelöltek közül az egyetlen, aki nem híve a sarkos állításoknak: örül, mondja, hogy immár nem köti pártfegyelem, de nem utálta meg sem Pajtókot, sem a Fideszt, sem a KDNP-t, „a közös értékeinket függetlenként is vallom, keresztény vagyok, elsőáldoztam is, de orbánista korábban se voltam, mondhatni, nem hordoztam magam előtt a portréját Szent Grálként”.

Szembesítjük Orosz Lászlónét a pletykával, miszerint a finisben biztosan visszalép a polgármesterségtől, csak hogy ne szóródjanak a fideszes voksok.

Határozottan kijelentem, hogy végigcsinálom. Egyik jelöltségtől sem fogok visszalépni.

Kit tart alkalmasnak a városvezetésre? „Elsősorban magamat. Leginkább azért, mert évek kellenek, mire az ember kiigazodik a testületben, és én végigcsináltam a tanulóéveket.”

Ezek szerint a Fidesz-KDNP hivatalos jelöltjét, Vágner Ákost, aki most érkezik a politikába, alkalmatlannak tartja polgármesternek? „Hát, ezt azért nem állítom. Legfeljebb azt, hogy sok időbe telhet, míg belerázódik.”

*

Átzötyögünk Vágner Ákoshoz, aki a Heves megyei polgárok házába, az egri Fidesz kampány-főhadiszállására invitált minket. Azzal kezdjük az interjút, hogy „önről azt mondta valamelyik ellenfele, hogy már a neve alapján is a Fideszben a helye, hiszen: VágNER”. Nem befeszül, hanem nevet.

Szajki Bálint / 24.hu – Vágner Ákos

Jövőre tölti az ötvenet, egri értelmiségi család sarja, édesapja erdőmérnök, édesanyja tanár, ő maga agrármérnök, szerzett rá gazdasági oklevelet, tavaly precíziós szakmérnök lett. Első munkahelye az agrárkamara, ügyintézőként kezdte 1997-ben, és az ügyintézők főnökeként fejezte be 19 évvel később. Amikor is nekiállt felépíteni egy agrártanácsadó céget, „két székkel indultunk, ma tizenegyen vagyunk, plusz húsz külső munkatárs.”

1994-ben szavazhatott először, azt mondja, már akkor a Fideszre húzta be az összes ikszet, és azóta is tartja ezt a szokását. Ezzel együtt „a politika nem volt a bakancslistámon”, olyannyira nem, hogy 2023-ig párt nem érintette, a Fidesz is csak tavaly kereste meg Pajtók Gábor személyében, ő viszont rögtön fölkérte egri polgármesterjelöltnek. Amit Vágner Ákos nem politikai, hanem „a világnézetemmel összeegyeztethető menedzserfeladatnak” ítél, és „igazából azért vállaltam el, mert egri polgárként fájdalmas volt látni a város utolsó öt évének kínlódását.”

Soroljuk, hogy kérdeznénk az egri Fidesz széthullásáról, belső viszályról, feloszlatásról és szűrt újraalapításról, a Nyitrai-Pajtók konfliktusról, Oroján és Oroszné szerepéről, mire azt mondja, pártpolitikai kérdésekben nem kompetens, ezek őt nem is érdeklik, ott se volt, nem követte az eseményeket, ezekben Pajtók az illetékes, aki éppen kint ül a tárgyalóban a kampánycsapattal, ha akarjuk, behívja.

Szóhoz nem jutunk a megtiszteltetéstől, amikor meg mégis, javasoljuk, vegyük végig az őt illető kérdéseket, már azt az egyet, ami a szelekció után maradt (mihez kezdene polgármesterként?), aztán koronázzuk meg Pajtókkal a napunkat.

És tessék: Vágner Ákosban nincs kétség, hogy bezzegvárost csinálna Egerből, „őrült jók az adottságaink, csak dolgozni kell keményen, és én dolgozom is, bár még csak polgármesterjelölt vagyok, de már most három vagy négy miniszterrel tárgyaltam, és kaptam is biztató ígéreteket, hiszen nyilván másként viszonyulnak egy kormánypárti polgármesterhez, mint egy ellenzékihez, szóval én vagyok a megoldóember.”

Óvatosan ugyan, de érdeklődünk a múltról, például arról, hogy mit gondol Nyitrai Zsoltról. „Semleges a kapcsolatunk.” És mit gondol Pajtók Gáborról? „Huszonöt éve ismerem, még ügyvédkorából, politikai kapcsolatunk nem volt, csak személyes, szinte baráti.” Mit gondol a jelenlegi képviselő-testületről, a fideszesekről és a volt fideszesekről, valamint a régebben is ellenzéki ellenzékiekről? „Azt a vak is látta, hogy a város erőforrásai fel lettek osztva a képviselő-testületi tagok egyéni érdekei között, ami nem pártpolitikai alapon működött.”

Vagyis a fideszesek is loptak? „Milyen fideszesek?” Jó, akkor úgy kérdem, hogy a volt fideszesek. „Na, így már pontosabb.”

Ez az oka a fideszes megújulásnak? „Az egri Fidesz szinte teljes sorcserét hajtott végre, a tíz egyéni képviselőjelöltünkből nyolc új, és ha belőlük áll majd az testület, amelynek élére fideszes polgármester kerül, Eger ismét prosperálni fog.”

És mi lesz, ha nem őt választja Eger? „Sajnálnám. És csinálnám tovább a cégemet.”

Itt az a pont, amikor kérjük Vágner Ákost, hívja be Pajtók Gábort.

Az országgyűlési képviselő azonban azt üzeni, sajnos mégsem tud kiszakadni a kampánymegbeszélésből, maga helyett Szabó Róbert kampányfőnököt küldi.

Szajki Bálint / 24.hu – Szabó Róbert és Vágner Ákos
Szajki Bálint / 24.hu

Aki felmondja nekünk a hivatalos pártálláspontot, mi mást tehetne, ez szerepel a munkaköri leírásában, igazából nem is vitatkozunk vele, inkább átadjuk magunkat a felhőtlen szórakozásnak, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy noha igyekszünk moderálni magunkat, fel-felnevetünk Szabó Róbert egyes állításain.

Oké.

*

A Mirkóczki által fideszesnek titulált polgármesterjelöltek közül eggyel maradtunk adósak: ő Tarsoly József, akit azért fideszesezett le a városvezető, mert a most leköszönő testület két egykori fideszes tagjával közösen kampányol.

Tarsoly grimasszal nyugtázza ezt, és kijelenti: „Én vagyok az egyetlen valóban független jelölt, az egyetlen, akit egyik oldalról sem égetett meg a politika.”

Szajki Bálint / 24.hu – Tarsoly József

Ha meg nem égette is, érintés azért történt: 2010-ben már indult a polgármesterségért, független jelöltként, „szépen szerepeltem, hétből a harmadik vagy a negyedik lettem.” (Utóbbi, 11 százalékkal.) A függetlenségbe akkor annyi fért bele, hogy elfogadta az LMP és a Munkáspárt támogatását. „Páran felháborodtak, hogyan jön össze a zöld a vörössel, mondtam, ezzel is demonstrálni akarom, hogy a város érdekében igenis össze lehet fogni.” Kampányát bőkezű adományokból finanszírozta, még óriásplakátokra is tellett. „Szőlőtermelők, helyi mikro-, kis- és középvállalkozások segítettek, cserébe megígértem, ha nyerek, nem idegenek kapják a városi közbeszerzéseket.”

Most ismét függetlenként, ám párttámogatás nélkül próbálkozik.

„A Fidesz keresett, hogy egyéniben indítana az egyik körzetben, de az olyan lenne, mintha párttag volnék, azt meg nem akarom. Az LMP támogatását most is vállalnám, csakhogy Egerből eltűntek. Ezzel együtt az utolsó pillanatig nyitott vagyok, bennem megfér többféle irány, menedzserszemlélettel vezetném a várost.”

Tarsoly József 1974-ben született, tizennégyévesen ipari iskolába került Egerbe, a hentes szakmát tanulta ki, majd konyhamészáros lett a Hotel Egerben, „konyhakészre mindent”, munka mellett érettségizett, szőlészeti-borászati technikumot végzett, aztán szakmérnökit szerzett, szőlész-borászból és gazdaságiból is bír oklevéllel; tíz évig egri borászatokban dolgozott, „termelésirányítás a szőlőtől a palackozásig, sokszor kiálltam a tulajdonosokkal szemben a dolgozókért, fejlett az igazságérzetem”, majd 2005-ben, 31 évesen megpályázta és elnyerte az egri hegybíróságot.

Immár tizenkilenc éve ő a hegybíró. „Érdekképviselet, közigazgatás, köztestület, rengeteg tag, nem számít, politikailag ki milyen oldali, az a lényeg, mit teszel le az asztalra. Ugyanazt csinálom, mint a jegyző az önkormányzatnál.”

Esélyesnek ítéli magát a polgármesterségre.

A közgyűlés cirkusz, mindenki ordibál, az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz, csak a balhé megy, irtózatos a katyvasz mindkét oldalon. Rólam viszont tudják az emberek, hogy senkit nem anyázok alaptalanul. Az ellenfeleim azt mondják, nekik Eger a hobbijuk, én meg azt, hogy nekem nem a hobbim Eger, hanem az életem. A testületben mindenkit bevonnék a munkába, mindenkit meghallgatnék, hiszen mindenkinek vannak jó ötletei.

Tarsoly tud egy városi közvélemény-kutatásról. „Eszerint Mirkóczki vezet 31 százalékkal, Vágner a második 21 százalékkal, Oroján a harmadik 12 százalékkal.” És ön? „Április eleji a felmérés, akkor még nem jeleztem, hogy indulok, ezért nem mértek.”

A minimális célja, hogy legalább a testületbe bejusson. „Hogy legyen ott egy valóban független, higgadt hang, aki ráadásul szőlész-borász.”

*

Pápai Ákos a Mi Hazánk jelöltje.

Én nem a nevető harmadikként, hanem a nevető hetedikként akarok odaérni a polgármesterségre.

Megyei főépítész apa és statikus anya 1971-es gyermeke. A sorkatonaság után szerződés katona lett a felderítőknél, civil munkáséveit a postánál kezdte fegyveres járatkísérőként. Egyetemre huszonnyolc évesen iratkozott be – romantikus önérzetből: „Az akkori szerelmem jogra járt, és azzal szakított velem, hogy belőlem nem lesz semmi, gondoltam, nagyot néz majd, ha szembe találkozunk a jogi kar folyosóján.” Friss diplomásként egy egri ügyvédi irodában akklimatizálódott a szakmához, utóbb a füzesabonyi önkormányzatnál jogászkodott.

Elmagyaráztam mindenkinek, hogy nálunk a tény a barát, ellenség a hallomás, az okirat nem papír, a bélyegző nem pecsét.

Szajki Bálint / 24.hu – Pápai Ákos

Közben megnősült, felesége szintén ügyvéd, és alig egy éve nyitott irodát Egerben, amikor áldott állapotba került: „Mondtam neki, ha most elmégy gyesre, az Isten se mossa le rólad, hogy csak azért lettél terhes, hogy kimenekülj a munkából, inkább maradok otthon én a kicsivel. Így is lett, csináltam, aztán idővel beálltam az asszony mellé az irodába. Most már négy gyermek van, Villő, Magor, Zétény, Kolos. És megvan hozzájuk az engedetlen feleség is.”

Pápai úgy beszél, úgy ül, úgy törülgeti szemüvegét, de még a limonádéját is úgy issza, mint egy sztoikus, ehhez képest már tizenévesen hevesen közélt. Civil környezetvédőként kezdte, 1990-ben a szmog ellen tiltakozva negyedmagával lesátorozott a bazilikánál, aztán költésidőben kerecsensólyom fészket őrzött elvbarátaival az erdőben, nem teljesen legális módszerrel, „a kerecsen még nem állt nyerésre, beöltöztünk katonának, és azt mondtuk a kirándulóknak, hogy hadgyakorlat zajlik, tessék visszafordulni”, aztán virágzáskor boldogasszony papucsát óvta, „ez egy sárga virágú, fokozottan védett növény, Cypripedium calceolus, de a bíboros kosborra is ügyeltem, Orchis purpurea, az is védett, letapossák, leszedegetik a turisták, már ha hagyjuk nekik”.

Ráolvassuk, hogy nem néz ki véresszájú radikálisnak. „Pedig radikális vagyok. Azzal együtt, hogy a pártomban alighanem egyetlenként utasítom el a halálbüntetést. De csak mert ismerem a magyarországi ítélkezés minőségét.”

Maradék szabadidejében sem pártoskodott: „El voltam foglalva a lánykergetéssel, a bulival, a túrázgatással, a tanulással.”

Harminc elmúlt Pápai Ákos, amikor 2002-ben megbukott az első Fidesz-kormány, és Orbán Viktor kiadta a népnek, hogy szerveződjenek polgári körök – az egriben Pápai alapítótag lett. „Lelkesen fogtam bele, de hamar ellaposodott a dolog.” Azért az ellaposodás előtt még a Fideszbe is belépett.

Jó ötletnek tűnt, és abból a szempontból az is volt, hogy egy év alatt annyi tapasztalatot szereztem, annyi sikert, kudarcot, alkut és alávaló árulást láttam, mint a civil életben öt év alatt sem.

Az egri Fidesz mindig is nyughatatlankodott, már 2007-ben is történt egy szakadás: akkor is az aktuális országgyűlési képviselő, Demeter Ervin volt az összefeszülés egyik résztvevője, ellenfele a frissen választott polgármester, Habis László és köre. Demeter győzött, az alapszervezetet feloszlatták. „Az egyik kizárt tagtársunk megtámadta a határozatot, a bíróságon a feleségem képviselte őt. A botrány után nem kértem felvételemet az új alapszervezetbe, aminek egyre jobban örülök, mert így nem kell magyarázkodnom a sok mocsok miatt, amit azóta művelt a Fidesz. Azt azért el kell mondani, hogy a tagok között rengeteg remek hazafit ismertem meg, kár, hogy a vezetés folyamatosan csapnivaló.”

Nem sokáig maradt párt nélkül: 2010 őszén belépett az új erőként a parlamentbe jutó Jobbikba. „Nem Vona két szép szeme vonzott, őt már akkor is szépléleknek tartottam, nem a vezetőnk volt, hanem az első számú arc. Az a Jobbik csapatként működött, nagyratörő terveket szőtt. Elítéltük a Fidesz posztkádárista gondolkodását, komoly változást akartunk leginkább a közbiztonságban.”

A Jobbik színeiben indult önkormányzati képviselőnek, 19 százalékot szerzett, „rákaptam a játék ízére”, a 2014-es helyhatóságin már 30 százalékig jutott.

Fejlődtem. Mindent elolvastam, ami politikai marketing, olyan voltam, mint Messi a focipályán, azt lestem, hol a rés a másik védelmén. Sosem gyaláztam az ellenfelet, kampányban középpontba állítottam a személyességet, mindenhová becsöngettem, használtam a modern adatbázis-marketing eszközeit.

Fokozatosan ábrándult ki a Jobbikból. „Már 2013-ban akadtak kritikai észrevételeim, 2016 elkezdtem fogalmazni a tagságom szüneteltetését bejelentő doksit, 2017-ben elküldtem, 2018-ban kiléptem. Súlyosan nem értettem egyet a horizontális piacbővítéssel. A néppártosodást elfogadtam, de Vona nem néppártosodást csinált, hanem elmaszatolta a karakterünket, kiszorította azokat, akiknek fontos a nemzet, a helyükre multis környezetből hozott hézagos erkölcsű alakokat, akik az állandó léhasággal, a pénzzel, a piával, a bulival, a csajozással voltak elfoglalva, elfeledték, eredetileg miért küldték őket a törvényhozásba.”

Már párton kívüliként csinálta végig a 2018-as országgyűlési kampányt. „Buliból. Meg mert nem akartam kiesni a gyakorlatból. Kiválasztottam a legkevésbé politikusnak kinéző független jelöltet, és ragasztottam a plakátját, faragtam a mondandóját, intéztem a fészbukos ingyombingyomát. Zéró esélye volt, és azt hozta is, pár százalékot csinált.”

Szajki Bálint / 24.hu

Két hónappal később, 2018 júniusában Pápai már a Mi Hazánk szalonnasütéses alapításán mutatkozott Toroczkai kertjében. „Kíváncsi voltam a tüzeskedésre, meg hogy egyáltalán lesznek-e ott emberek. Egerben megtöltöttünk egy kisbuszt, és lementünk.”

Novemberben belépett a pártba, ő lett az egri elnök, majd a megyei elnök, jelenleg ő a választókerületi elnök. Képviselőnek indult a 2019-es önkormányzatin, 7 százalékot szerzett. „Kemény ellenféllel, a körzet négyciklusos képviselőjével szemben mocskosul lezakóztam, annyira, hogy az még nekem is fájt.”

Aztán a 2022-es országgyűlésin is indult – ott is 7 százalék jött össze.

Ahogy beszélgetünk diktafonostul, fényképezőgépestül egy egri kávézó teraszán Pápaival, odalép hozzá egy, az interjúhelyzetet érzékelő, majdnem félig vicces, legalább félig komoly aktivista, s így szól: „Azt mesélted már, Ákos, hogy Oroján egy korrupt bűnöző? És azt, hogy még ki más milyen kenőpénzeket kap hónapról hónapra?” Most először szakad benn a szó Pápaiban. Az aktivista lankadatlan: „Nem mered felvállalni a konfliktust? Ez ám nem mihazánkos tempó!” Mire Pápai:

Én már nem fideszes, hanem polgári radikális vagyok. Az sokkal enyhébb.

Majd békítőleg, de a magnóra sandítva rutinos jogászként megjegyzi: „Egyébként a zuhanyhíradó szerint valóban elég sok kenőpénz landolt bizonyos zsebekben.”

A Fideszről, az egriről meg úgy általában is, azt mondja: „Elv és értékek nélküli zsoldospárttá vált, és egy elv és érték nélküli pártban, ha elfogy a pénz, a zsoldosok fellázadnak. Nyitrai és Oroján idején is mutatkoztak jelei a bomlásnak, Pajtók csak felgyorsította a folyamatot. És hiába a keménykedés, a pártszervezet feloszlatása, a maradék társaság is tele feszültséggel, ellentéttel. Nincs kétségem, hogy az egri Fidesz az országos botrányok, a kegyelmi ügy és folyományai nélkül is összeroskadt volna.”

Kérdezzük Nyitrai és Oroján kapcsolatáról. „Ez a két ember sokáig egy és ugyanaz volt.” És ma? „Ma már csak kilencven százalékban ugyanazok, az se kevés, de Sanyi kezdi önállósítani magát.”

Nyitrai kapcsán szóba kerül köztünk a mosógép. Ha valaki nem ismerné: a 2018-as országgyűlési kampányban Orbán Viktor becsöngetett egy Heves megyei házba, és az ajtóból hátra fordulva mosolyogva odabökte a két lépcsőfokkal lejjebb álló Nyitrainak, hogy „egy mosógépet könnyebb eladni, mint téged”. A cinkelésről videó készült, amit a Fidesz tett ki a netre. És amikor a főnök által megrugdalt Nyitrai két hónappal később behúzta az egyéni körzetet, egy mosógép tetejére állva jelentette be a győzelmét.

Afölött már annak idején is értetlenkedtünk, a kormánypárt miért tárja a világ elé e kínos jelenetet, aztán arra jutottunk, hogy nem Nyitrairól szól a sztori, hanem Orbánról, és a vezér mindenki fölött állását hivatott demonstrálni.

Pápai Ákos magyarázata más: „Zsolti a politikai karrierje első percétől egy öltönyös, szorgalmas, csöndes gimnazista karakterébe bújt, úgy tesz, mint aki háromig se tud számolni, ám valójában kitanult, ravasz róka. A mosógép csak trükk. Az volt a helyzet, hogy Zsolti betöltötte a negyvenet, a nép egyre nehezebben hitte el róla a gimnazistát, plusz ráégett, hogy gondolkodás nélkül kiszolgálja azt az Orbánt, akit annyira nem imádnak ám Egerben. Ezért Nyitrai és Oroján kitalálta, és Orbánnal is elfogadtatta a mosógépes poént, amivel Zsoltit egyfelől látszólag eltávolították a nagyfőnöktől, másfelől odaszegecselték a megszokott, belakott diákszerephez. Szerintem bejött.”

Kérjük Pápait, értékelje az egri összefogós ellenzéket is.

„Bajaik gyökere az, hogy még mindig nem heverték ki az MSZP szanaszét esését. 2019-ben a hónuk alá csapták Mirkóczkit mint integráló személyiséget, vagy legalábbis azt gondolták, ők csapják Mirkóczkit a hónuk alá, Mirkóczki viszont azt gondolta, hogy ő csapja a maga hóna alá az egész ellenzéket. Ez lett belőle. Röhej, hogy volt időszak, amikor a közgyűlés három MSZP-s tagja három különböző frakcióban ült. Az ellenzéki képviselők zöme azt érdemelte, amit kapott, de azért akad köztük elvhű fickó is, akiért kár, ott van például Komlósi Csaba, akinek annyira elege lett az egészből, hogy most már nem is indul. Végtelenül dühít, hogy a tisztességesek adják fel először.” (Komlósi a 2020-as riportunk főszereplői közül az egyik.)

Szajki Bálint / 24.hu – Szűk utca Eger belvárosában
Szajki Bálint / 24.hu

Pápai magyarázattal szolgál az egri politika atomizálódására. „A mögöttünk hagyott négy évben normatív alapon tízmilliárd forinttal érkezett kevesebb központi támogatás az azt megelőző négy évhez képest, ebben benne a szolidaritási adó, valamint a gépjárműadó- és iparűzési adó részleges elvétele. Amihez vegyük hozzá a brutális inflációt, meg azt is, hogy Eger költségvetési főszáma 2024-re mindössze 24 milliárd forint, amiből kapásból másfélmilliárd a szolidaritási adó. A magánéletben is úgy megy, ügyvédként látom, hogy amikor van pénz, nagyobb lakásba költözik a család, autót kap a gyerek, apa céget alapít, amikor viszont karcsúsodik a büdzsé, nő a válások száma, összevesznek a céges felek. Logikus, hogy a városházi veszekedések sem csak Mirkóczki vezetési képtelensége, hanem a pénztelenség miatt is vannak.”

Jobb lesz itt, ha feláll az új testület?

„Az a legnagyobb félelmem, hogy a következő közgyűlés sem lesz vidámabb, konstruktívabb.”

Akkor miért indul? És miért indul nem csupán képviselői helyért, hanem polgármesternek is?

„Mert még mindig van bennem hit, remény, hogy hátha jobb lesz. És mert minden voltam már, csak polgármesterjelölt nem… Tréfa.”

Ki fog nyerni?

„A fideszes Vágner tisztességesnek néz ki, de nem tudja, mibe rángatták bele. Összefutottunk, bemutatkoztam, mondtam neki: abban a nem várt esetben, ha ő lesz a polgármester, az első hétre írjon be a noteszébe, két órát kérek, hogy összefoglaljam, hol tart az önkormányzat, mit kell azonnal megtenni, hogy a szakadék széléről visszatáncoljon a város. Rábólintott. De szerintem nem nyer, mert a végjátékban megcibálják majd egymást a másik esélyessel, Mirkóczkival.”

Ki lenne alkalmas?

„Emberileg magamon kívül Tarsoly Józsefre merném rábízni a várost, szakmailag viszont csak magamra, mert Jóska még nem ült önkormányzati testületben, és Mirkóczkinál megtapasztalhattuk, mire vezet az utcáról a hivatal élére ugrás. Egernek nincsenek évei arra, hogy egy új vezető beleszokjon a mutatványba.”

Hanem milyen ember kell?

Olyan, aki legalább képviselő volt már, mert az, meglehet, nem tudja betűről betűre a szöveget, de legalább a dallamot képes dúdolni.

Azzal köszönünk el Pápaitól, hogy vár minket Domán Dániel.

„Dani? Tehetséges, okos fiú, felajánlottam neki, hogy segítek, ha kéri. Fiatal, még építenie kellene a karakterét, lenyesegetni a vadhajtásokat. Félek, túl korán fut neki a polgármesterjelöltségnek, kikap, elcsügged, elkopik, itt hagyja a várost. Pedig van benne kraft, Egernek nagy szüksége van az ilyen karakterekre.”

*

Domán Dániel mintha Pápai nevető hetedikes nyitómondatára felelne:

Épp héttel van több jelölt, mint kellene.

Szajki Bálint / 24.hu – Domán Dániel

Domán az a notórius adatigénylő, nem mellesleg a Lenkey-ház felújításának első számú kritikusa, akire Mirkózki polgármester azt mondta, hogy „ennek a csávónak a cipőm méretét se adnám meg, mert folyamatosan visszaél a jogaival… csak úgy tudja értelmezni a világot, hogy Mirkóczki Ádámnak az édesanyját, és ha valamihez ezt nem teheti hozzá, ott lök a lánc, ott nincs meg neki az x és y tengely.”

(Kövér és izgalmas bekezdést kínál nekünk a Lenkey-ház története, de a riport hosszára pillantva, eltekintünk tőle, haladóknak ajánljuk ezt a linket.)

Domán Dániel 34 éves, a Kétfarkú Kutya Párt színeiben indul.

Egy bölcsész- és egy közigazgatási diplomája van, volt óraadó és filmkészítő, vállalkozott a kultúrában, vezetett galériát, üzemeltetett szabadtéri színpadot, dolgozott Veszprémben az EU kulturális fővárosa projektben. A közéletben is aktív, szervezett egri tüntetést a kata eltörlése ellen, és írt újságot az Egri Ügyeknél, „főleg közbeszerzésekről cikkeztem, hamar közellenség lettem a városházán.”

2022 júliusában függetlenként indult egy időközi önkormányzati képviselő-választáson, közel 40 százalékot szerezve második lett az akkor még Fidesz-KDNP-s Oroszné mögött. „Neki tíz aktivista Kubatov-listával a kezében szállította a szavazóikat, nekem arra futotta, hogy egy barátommal jeges limonádét osztottunk tisztes távolban a szavazóhelyiségtől.”

A Kutya Párttal idén januárban találtak egymásra.

Két dolgot kértek a támogatásért cserébe. Azt, hogy ne lopjak, és azt, hogy ne hazudjak, bónuszként pedig azt, hogy lehetőleg ne beszéljek hülyeségeket a választóknak, mert a választók nem tök hülyék. Megegyeztünk.

A tíz választókerületből kilencben sikerült egyéni jelölteket állítaniuk.

Tőle is kérdezzük, mit gondol az egri Fideszről.

„A Nyitrai–Pajtók tengelyen érdemes vizsgálni az eseményeket: ők ketten NER-es üzleti érdekeltségek plakátarcai. Kibékíthetetlen ellentét feszül köztük, ebben az életben egész biztosan nem akarnak és nem is tudnak együtt dolgozni. A Fidesz-központ Eger kapcsán sorozatosan tragikus személyi döntéseket hoz: Nyitrai rossz választás volt, Pajtók még rosszabb. Úgy tudni, 2026-ra megint új arccal próbálkoznak. És van még két avatár: Mirkócki, aki Pajtók avatárja, és Oroján, aki Nyitraié. Négyük közül Oroján a legkínosabb. Korábbi egri közbeszerzéseken nyertes vállalkozók támogatják a kampányát, a miértről inkább nem nyilatkozom. És miközben másfél éve még ő volt a világ legfideszesebb fideszese, most egyre görcsösebben azt próbálja bekamuzni a városnak, hogy Magyar Péter áll mögötte.”

Hát Vágner Ákos?

„Ő új figura az egri közéletben, de csupán bábu: a logós fideszes. Rengeteget kajtattak, mire megtalálták. Egyébként Pajtók titkárnőjének a férje, ami nem ciki, viszont tény. Lényegében ő is avatár, Pajtóké, akinek tökmindegy, hogy Vágner vagy Mirkóczki nyer, mert mindkettő a pajtókos NER-es érdekeket képviselné majd. Mirkóczki is különös alak, 2019-ben azért nyert, mert megtestesítette a kisemberek vágyát, hogy a gőgös uralkodás helyett jöjjön végre a többség szolgálata. Csakhogy hatalmon Mirkóczki is inkább a gőgöt és az uralkodást választotta.

Pitiáner, bosszúálló, ha nem pont az történik a városban, amit ő akar, ha nem pont azt mondod, amit hallani akar, neked annyi. Pechjére itt senki sem azt mondja, amit hallani akar, és egyesével mindenkit még a polgármester sem nyírhat ki, kinyírta hát az egész várost, saját magával együtt.

És a többiek?

„Pápai Ákost tisztelem, ő csak azért indul a polgármesterségért, mert a Mi Hazánk nem teheti meg, hogy nem állít jelöltet. Tarsoly József kedves, tisztességes figura. Az óellenzékből szervezetileg itt csak a DK létezik, a jelöltjük derék pártkatona, szót fogad Gyurcsányéknak, de csúnyán le fog szerepelni. Rendszerellenzéki csak én vagyok a polgármesterjelöltek közül.”

Tisza Párt hogyhogy nincs abban a városban, ahonnan ered?

„Magyar Péter nem ért el idáig. Beleszólhatna a küzdelmekbe, de bolond lenne. Oroján dörgölőzéséről nyilván hallott, de ha csak egy fél gesztust is tesz felé, elássa magát.”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu – Egerben kihelyezett ős Tisza párti molinó.

Domán szerint a fideszes és a nem fideszes oldalon is lesz visszalépés. „Különben sem itt, sem amott nem jön ki a matek. Engem mindkettő karaktergyilkol, az óellenzékiek kamuprofilokon azt terjesztik rólam, hogy fideszes vagyok, Mirkóczki pedig ördögnek fest le. Mindeközben Eger száguld az olcsó tömegturizmus, a dínomdánom felé, a belváros már most élhetetlen apartmannegyed, minden a Dobó térre koncentrálódik, a belvároson túli városrészeknek nincs gazdája, minden látvány, presztízs és egyéb haszontalan fejlesztés, ami az egriek valós életterének, hétköznapi körülményeinek kárára történik, a városi közszolgáltatások nem fejlődnek. És hogy még szörnyűbb legyen a helyzet: Magyarország biztosra veheti, hogyha júniusban vereséget szenved a Fidesz, akkor Orbán tovább heréli az önkormányzatiságot.”

*

Egyetlen jelölt maradt: a DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Zöldek támogatta Pál György.

De előbb még egy „majdnem szereplőnek”, Jánosi Zoltánnak adunk pár sort. Egészen március 15-e hajnali egy óráig úgy volt, hogy az egykor tíz esztendőn át szocialistaként a közgyűlésben vitézkedő, majd onnan visszavonuló, és pár év civilkedés után a 2022-es országgyűlési előtt az előválasztásra momentumosként visszatérő, ott elbukó, most a DK támogatását is élvező, továbbra is momentumos Jánosi lesz a balos polgármesterjelölt.

Március 14-én késő estére a balos stáb véglegesítette az egyéni képviselőjelöltek listáját, Jánosi több egyéni jelölttel is beszélt telefonon. Mindenki hazament, majd pár órával később Jánosi rácsetelt elvtársaira, aztán a Facebook-oldalán a közzel is tudatta, hogy egészségügyi okokból visszalép. Közelebbit azóta sem árult el, illetve velünk telefonon annyit közölt, hogy: „Akkor este valóban kaptunk egy családi vonatkozású egészségügyi hírt, ami miatt azonnal erre a döntésre kellett jussak.”

Kérdeztük, politikai jellegű befolyásolás érte-e őt. „Nem.”

Kérdeztük: azt ugye tudja, hogy így sokan azt gondolják, hogy valamelyik ellenfele megvásárolta és/vagy megzsarolta őt, így bírva rá arra, hogy megoldhatatlan helyzet elé állítsa az egri ellenzékieket? „Aki akarja, elhiszi, amit mondok, aki nem akarja, azt úgyse tudnám meggyőzni az ellenkezőjéről.”

Akikkel mi beszéltünk, azok többsége inkább nem hiszi, mint hiszi, például Tarsoly József azt mondja: „Az alapkérdés mindig az, hogy kinek az érdeke. Én a jelenlegi városvezetés körül keresném a megoldást. A hagyományos ellenzék megérdemli a sorsát, de azt azért a javukra írom, hogy képesek voltak új jelöltet állítani, akinek kisebb az esélye, mint Jánosinak lett volna.”

Pál György egészen egyedi mix, esztrádja annak, hogy mi minden lehet az emberből, csakhogy Pál nem a „vagy”, hanem az „és” híve.

Ötvenhárom éves informatikusnak kinéző ötvenhárom éves informatikus. Emellett harminchét éve karatéka, de nem az a „lejárok heti egyszer mozogni” típus, hanem hatdanos mester, most épp nyolcvan tanítványt edz, nem mellesleg uszonyos úszó, továbbá profi búvároktató.

Ja, és buddhista és sintoista.

Valamint szocialista politikus.

Szajki Bálint / 24.hu – Pál György

„Évtizedekig nem politizáltam, mígnem 2000-ben bebattyogtam az egri MSZP-irodába, és kértem a felvételemet, mert nagyon nem tetszett a Fidesz agresszív stílusa. 2002-ben már plakátot ragasztottam Medgyessy Péternek, az őszi önkormányzati választáson egyéni képviselő lettem lakótelepi körzetből, egy évvel később frakcióvezetőnek választottak.”

A 2006-os önkormányzatin ismét nyert egyéniben, bizottsági elnöki székbe ültette a fideszes Habis László vezette testület. „Habis jó polgármester volt, szóba állt velünk, ellenzékiekkel, cserébe rendszeresen meghívtuk a frakcióüléseinkre.”

2010-ben bukott a baloldal, Pál ekkor már csak listáról került a testületbe. „Addigra megváltozott Habis, nem korlátozta együttműködési kényszer, hiába szólaltam fel ezerszer, még csak nem is reagáltak rám, elegem lett, 2014-ben nem indultam.”

Eztán tíz éven át, egészen mostanáig távol tartotta magát a politikából. „Megvoltam nélküle. De 2019-től elhűlve néztem, Egerből hogyan lett Monty Python, és arra a döntésre jutottam, hogy visszamegyek körzeti MSZP-s jelöltnek.”

Pál György ott volt a március 14-ei ellenzéki slussznál: „Mondtam Jánosinak, hogy kicsit fáradtnak látszik, annyit felelt, hogy á, semmi, kezet fogtunk, viszlát, aztán nem hittem a szememnek, amikor jött az üzenet, hogy visszalép. Azóta nem beszéltünk. Nagyon remélem, hogy nincs náluk semmi egészségügyi baj. Bár akkor meg politikailag és emberileg van baj, nem kicsi. A cserbenhagyás bűn. Búvár vagyok, a sejtjeimbe ivódott: ha négyen merülünk, akkor négyen is jövünk fel. Jánosi Zoliról annyit tudok, hogy jár-kel a városban, betegségnek nyomát nem látni rajta, csinálja a reklámanyagokat gyártó vállalkozását.”

Bár Pál nem tűnik politikusragadozónak, különösebben nem rázta meg, hogy a balos casting úgy hozta, le kell merüljön a polgármesteri kampányba. „Japán mesterektől Okinaván tanultam a Shito-Ryut, melynek lényege, hogy képes légy villámgyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez.”

Elkérjük az email-címét, amiben a neve mellett ott egy szám: 108.

„A 108 a buddhizmus szent száma. Ennyi vágytól kell megszabadulni.”

Ahogy írtuk: buddhista és sintoista. „Japánban ez gyakori kombó, teljesen természetes, hogy valakinek az esküvője sintoista, a temetése meg buddhista. Azt is szoktam mondani viccelődve, hogy buddhistának keresztelt egy rabbi. Amivel azt szimbolizálom, hogy minden vallás lehet jó, ha jóra használjuk.”

Meséli, mostanában sokat forgatja a Bibliát. Kérdezzük, legutóbb melyik tanítást olvasta. Kapásból rávágja: „Ezékiel könyvét.”

Mi is kapásból vágjuk rá:

Ponyvaregény!

És kórusban kezdünk bele a tarantinós (egri) Ezékielbe: „Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága…”

A folytatást már idehaza, deci bikavér mellett memorizáljuk: „Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok.”

És így tovább.