Belföld

Titokban készült hangfelvétel szivárgott ki az egri városházáról: Mirkóczki nem ad ki adatokat

DOBÓ ISTVÁN VÁRMÚZEUM / FACEBOOK
Az egri Lenkey-ház.
DOBÓ ISTVÁN VÁRMÚZEUM / FACEBOOK
Az egri Lenkey-ház.

Ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli

– mondta Mirkóczki Ádám egri polgármester egy titokban készült hangfelvétel szerint.

A felvételt az Egri Ügyek tette közzé csütörtökön „Mirkóczki igazságbeszéde” címmel. A helyi lap szerint a hanganyag meg nem nevezett készítője szerint a polgármester egy beszélgetés során azt hangoztatta, hogy nem akar kiadni lényeges adatokat az önkormányzattól. A felvételen nem egy teljes beszélgetés hallható, hanem vágásokkal állították össze.

A leirat szerint az egykori jobbikos politikus a következőket mondja:

Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni. Tehát például most a várnak is ez a cirkusz (…) munkadíj, ennyi. Fejezetszám… Itt a költségvetése, tessék…, és akkor nem tud mit csinálni, odaadtuk. Ja, hogy ez neked nem elég? Kit érdekel? Tehát én esetleg még ezt az irányt tudom elképzelni, hogy tegyünk is eleget meg nem is, és akkor olyan információt adunk, hogy, vagy ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudoménmi.

Mirkóczki Ádám a 24.hu kérdésére elismerte ugyan, hogy ő hallható a felvételen, de szerinte az állításai valójában egyetlen személy tevékenységével kapcsolatban fogalmazódtak meg.

Egy szűk körű megbeszélgetést tartottunk néhány hete, amelyen többek között a jegyző és az adatvédelmi biztos is jelen volt

– mondta lapunknak Mirkóczki azt állítva, hogy a közel egyórás beszélgetésben azért volt szó az adatkérésekről, mert „egy helyi közszereplő, aki elszabadult hajóágyúként viselkedik”, olyan mennyiségű adatot kér ki rendszeresen az önkormányzattól, ami már a hivatal működését veszélyezteti.

A megbeszélésen 5–6 fő vett részt, azt azonban a polgármester sem tudja, hogy ki készíthette a hangfelvételt.

A konkrét ügy a Lenkey-ház felújítása volt, a beruházás szerinte már minden hivatalos ellenőrzésen túl van.

Az uniós forrásból megvalósított beruházással a helyi sajtó már korábban nagy terjedelemben foglalkozott, miután az 1848–49-es szabadságharc tábornokának emlékét őrző épület felújítása erősen túlárazottnak tűnt. Az önkormányzat és a Dobó István Vármúzeum konzorciumi projektjében közel 500 millió forintos költséggel sikerült renoválni a 132 négyzetméteres házat.

Frissítés: Mirkóczki Ádám cikkünk megjelenése után jelezte, hogy feljelentést tesz a hangfelvétel miatt.

Túlárazásról beszél a Momentum, feljelentést tesz

„Feljelentést teszünk, ugyanis a közel százszoros túlárazás már bőven büntetőjogi kategória” – mondta csütörtöki Facebook-videójában Lőcsei Lajos, momentumos parlamenti képviselő. A politikus a felvételen bemutatott egy sarokszelepet is, amelyet állítása szerint 3200 forintért vett, miközben a Lenkey-ház felújítása során egy ilyen sarokszelepet több mint 200 000 forintért szereltek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik