Belföld

Lehet állami a Fidesz háborús kampánya

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az Alkotmánybíróság elutasította a Kúria végzése ellen benyújtott panaszt.

Az Alkotmánybíróság felidézte, hogy a kérelmezők kifogást terjesztettek elő a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) amiatt, hogy egy online hírportál fejlécén elérhető „hirdetmény” a miniszterelnok.hu oldalra vezetett, ahol Orbán Viktor egy interjúban az ellenzéki politika egészét háborúpártinak minősítette.

Az NVB elutasította a kifogást azzal az indokkal, hogy a sérelmezett videót még a kampányidőszak előtt tették közzé, így az nem értelmezhető a kormánypártok a kampánytevékenységének. A jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét sem állapították meg. (A kérelmezők szerint május 10-én tették közzé a fideszes hirdetményt, amelyre kattintva a miniszterelnök oldalán egy márciusi rádióinterjúját ismertetik.)

Az indítványozók a döntés ellen a Kúriához fordultak. Felülvizsgálati kérelmüket érdemi vizsgálat nélkül elutasították, amit az érintettség hiányával indokoltak. Az indítványozók szerint sérült az Alaptörvény, mert politikai meggyőződésük miatt az eljárásban nem érvényesült az egyenlő bánásmód követelménye. A Kúria végzéséből egyébként kiderül, hogy egy magánszemély, Hadházy Ákos független képviselő és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt voltak a kérelmezők.)

Az Alkotmánybíróság végzésében emlékeztetett rá, a jogszabályokat a bíróságok értelmezik, a testület csak az értelmezési tartomány alkotmányos kereteit jelölheti ki,

ami nem adhat alapot számára minden olyan esetben történő beavatkozásra, amikor vélt vagy esetleg valós jogszabálysértő jogalkalmazásra került sor.

Az indoklás szerint sem a jogállamiság elvont elve, sem a diszkrimináció tilalma nem teremthet alapot arra, hogy az Alkotmánybíróság a bírósági szervezet feletti „szuperbíróság” szerepébe lépjen, és hagyományos jogorvoslati fórumként járjon el.

Mivel az indítványozók alkotmányjogi panasza valójában a kúriai döntés felülbírálatára irányult, törvényességi kérdésekre vonatkozott, a támadott bírói döntés érdemi alkotmányossági vizsgálatát nem tette lehetővé. Az indítvány nem tartalmazott olyan érvet, amit alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdésként lehetett volna értékelni, vagy felvetette volna a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenességet, ezért az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadhatósági vizsgálata után azt visszautasította.

A minap egy határozatában az Alkotmánybíróság egy hasonló ügyben, a Fidesz-KDNP jelöltje javára döntött a Kúria döntése ellenében. ahogy 2022-ben is, amikor jogsértőnek találták a kormány tájékoztató e-mailjeit, amely azt állította, hogy az ellenzék katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. A HVG közben arról ír, hogy a Nemzeti Választási Bizottságban a törvény erejénél fogva adott a kormánypárti többség, így eshet meg, hogy az állami tévé a Fidesz kampánybeszédeit adja le a Híradóban tudósításként. Ha az NVB jogsértést követ el, azt csak a Kúria állapíthatja meg. A hetilap emlékeztet rá, hogy a kormány az idei kampányban is használja fideszes propagandára azt az e-mail-címet, amit a koronavírus-járvány idején adtak meg az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik