Belföld

Donáth Anna szerint nem Deutsch Tamás, de nem is Magyar Péter lesz a legnagyobb ellenfél a vitán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Néhány órán belül kezdetét veszi a közmédia EP-listavezetői vitája, amire a Momentum és a DK részéről is bőszen készülnek. Mindkét párt listavezetője közzétett egy bejegytést a Facebookon csütörtökön, ezekben közös, hogy a vita körülményeit igyekeznek kontextusba helyezni.

Dobrev Klára azt írta, felkészült arra, hogy nem hagyják majd beszélni és kizárják a vitából, ennek ellenére elmegy a Várkert Bazárba, mert politikusként ez a kötelessége.

De egy percig se higgyétek, hogy meghajolok előttük, és az ő szabályaik szerint játszom majd. Mert ez egy hazug tévé, vitának hazudott kamu műsora

– jelentette ki, hozzátéve, hogy nem vár el tisztességet olyan emberektől (a közmédiától és a vita vezetőitől), akik „14 éve híreket hamisítanak, és hazudnak milliók szemébe”.

Dobrev szempontjából érdekes még, hogy egy nappal korábban arról posztolt, hogy a közmédia levélben írta meg neki, hogy a vita helyszínére kizárólag a Várkert Bazár mélygarázsán keresztül juthat el, a főbejáraton nem. Miután erről posztolt, újabb levelet kapott az állami médiától, melyben az állt: „A sajtóból arról értesültünk, hogy nem a Várkert Bazár parkolóján keresztül kíván megérkezni (…) az élő adásra. Természetesen továbbra is fenntartjuk a parkolón keresztül történő érkezés lehetőségét, amennyiben ezzel nem élne, a Várkert Bazár bejáratán keresztül is be tud jutni az épületbe” – úgy tűnik tehát, hogy a közmédia mégsem ragaszkodik minden áron a mélygarázshoz.

Donáth Anna mindenekelőtt arról írt, hogy a vita szabályai abszurdak és súlyosan szembe mennek azzal a hozzáállással, amit a közmédiának képviselnie kellene, ezzel együtt ő is ott lesz a vitán, Dobrevhez hasonlóan azért, mert „ha csak nyolc percben is, de élő adásban, főműsoridőben tudok beszélni arról a köztelevízió nézőinek, hogy mi a választás tétje, és milyen az ország állapota”.

A Momentum elnöke ezzel együtt megnevezte az igazi ellenfelet is a listavezetői vitán: ő pedig nem a kormánypártok jelöltje, Deutsch Tamás, nem az a Dobrev Klára, aki az általa hónapokon át hevesen támadott DK-t képviseli, és nem is Magyar Péter, aki bűnben fogant pártként hivatkozott nemrég a Momentumra.

Az igazi ellenfél a Fidesz képviselőjén kívül ma a két műsorvezető

– azaz Németh Balázs és Volf-Nagy Tünde lesz a Momentum elnöke szerint. „Németh Balázs propagandista, aki néhány hónappal ezelőtt még a kormánypárt egyik potenciális főpolgármester-jelöltje volt. Nem kell magyaráznunk, hogy mi a probléma azzal, hogy most egy közszolgálati, választási műsort akar vezetni” – írta Donáth, míg Volf-Naggyal kapcsolatban emlékeztetett, „ő néhány hónapja még Novák Katalin egyik legközelebbi munkatársa, sajtósa volt”.

Nem tudjuk, hogy milyen személyes felelősség terheli a kegyelmi ügy eltussolásért, nem tudjuk, hogy mennyire érintett a pedofilsegítő szabadonbocsátásában. De az tényleg vérlázító, hogy ahelyett, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság előtt tenne vallomást a főnöke viselt dolgairól, és az állampolgárok elől általa máig titkolt információkról, úgy teszünk, mintha igazi újságíró lenne.

A közmédia vitája a tervek szerint csütörtök este 20.00 órakor kezdődik. A szabályokat előre rögzítette az MTVA: a műsoridőt kb. 100 percben szabták meg, és meghívták rá az összes olyan formáció listavezetőjét, amely listát állított az EP-választásra – azaz összesen 11 vitázót várnak. Nekik fejenként összesen nyolc perc áll a rendelkezésükre, hogy felszólaljanak: egy percben bemutatkoznak, majd a három, előre meghatározott témakörben, témakörönként kettő-kettő percben fejthetik ki a véleményüket, az utolsó körben pedig egy percben reagálhatnak az előttük elhangzottakra. A közmédia kilátásba helyezte, hogy ha valaki nem tartja be a szabályokat, attól elveszik a szót, hangját lekeverik, így több ellenzéki szereplő is számít arra, hogy elhallgattatják majd.

Kapcsolódó
„Ha belém fojtják a szót, legalább mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia” – Magyar Péter ott lesz a vitán
A NER szívcsakrájában, vagyis Felcsúton, a Pancho Aréna tövében tartott beszédet, majd Orbán Viktor falujának híres-hírhedt kisvasútját is kipróbálta Magyar Péter. Ennek végállomásán, Alcsúton kérdeztük a közmédia által szervezett vitáról, valamint a tervezett tüntetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik