Belföld

Matolcsy a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett

Magyar Nemzeti Bank
Magyar Nemzeti Bank

A kínai Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett Matolcsy Györgyderült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményéből. A jegybankelnök eszerint meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjéről, a globális gazdasági fejlődés aktualitásairól és geopolitikai kihívásokről volt szó a világ vezető pénzügyi szakemberei körében.

A kínai program során Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének.

A konferencián Matolcsy egy panelbeszélgetésen vett részt, és arról beszélt, milyen kihívásokkal néz szembe a nemzetközi monetáris rendszer, és mik a lehetséges megoldások ezekre a kihívásokra. Szerinte tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból, és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. Hangsúlyozta, hogy a zöld és a digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

A fórumot követően a jegybankelnök kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik