Belföld europoli

Perelhetik az Európai Uniót az Erasmusból kizárt magyar egyetemek

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Befogadta az Európai Unió Bírósága azt a pert, amelyet hat alapítványi egyetem az Európai Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen – árulta el a Népszavának Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A hírt a lapnak a bírói testület is megerősítette.

A magyar alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményekkel azért tiltották meg, hogy szerződést írjanak alá EU-források kifizetéséről, mert az EB nem látta biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját. Ez praktikusan az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való kizárást jelenti.

Hat egyetem, közöttük a Semmelweis, tavaly májusban beperelte az EU Tanácsot a határozat miatt az uniós bíróságon, amely egészen a közelmúltig a beadvány befogadhatóságát vizsgálta, de a bírák két hete befogadhatónak minősítették a keresetet. Ezzel kezdetét veheti a per, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani.

Merkely a Népszavának azt is elmondta, hogy a Semmelweis a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban.

A magyar egyetemek beadványa lényegében a befagyasztás alapját kérdőjelezi meg, és azt állítja, hogy az egyetemi döntéshozatal – köztük az EU-források felhasználásáról szóló döntések – az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik.

2023 elején hét miniszter adta fel a kuratóriumi tagságát az Erasmus- és Horizont Európa-program uniós forrásainak felszabadításáért, egyelőre hiába.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik