Belföld

Balog Zoltán a kegyelmi ügy után zárt körben elárulta: egy letartóztatással fenyegetett lelkészt is meg akart menteni

MTI
MTI

Balog Zoltán a kegyelmi botrány közepette, március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket. A zárt körben elmondott beszéd leirata hosszabb ideje kering református körökben, a szöveget a 444.hu is megszerezte.

Ebből az derül ki, hogy nemcsak a bicskei gyermekotthon vezetőhelyettese, K. Endre ügyében járt el kegyelemért Balog, hanem más esetben is próbálkozhatott. A leirat szerint egy olyan ügyben is fontolgatta a közbelépést, amely akár bűnügyi kérdéseket is felvet.

Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést (…) hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre.

Mivel a szövegből nem derül ki, hogy kiről és milyen pályázatról van szó, valamint hogy mit tett végül Balog, a lap megkereste kérdéseivel püspököt, ám válasz nem érkezett.

A kegyelmi ügyben játszott szerepéről a leirat szerint a püspök azt mondta:

Ha valaki úgy gondolja, hogy valaki egy konkrét ügyben, amiért valaki súlyosan megbűnhődött, méltatlan büntetést kapott, egyébként is nem úgy bűnös ember, ahogyan kimondta a bíróság – még ha ezzel ítéletet nem is kérdőjelezünk meg –, akkor az a dolga, hogy kegyelmet kérjen, ha erre van lehetősége. Hányszor tettem ezt meg az elmúlt 20-25 évben! Hogy kegyelmet kértem, segítséget kértem, megértést kértem, támogatást kértem, elnézést kértem, és mindig újra igyekeztem.

Aztán rátér arra, ki mindenki felelős még rajta kívül a botrányért, amibe a körtársasági elnök és Varga Judit is belebukott. Pedig ők „csak” aláírták a pedofil igazgató bűnsegédjének kegyelmi kérvényét, nem lobbiztak érte, mint Balog. A leiratban lévő kérdőjelek alighanem azt jelzik, hogy ott nem érthető a felvétel.

Emlékszem, amikor először kaptam egy ilyen üzenetet valakitől – régi szolgatársam és lelki testvérem –, hogy te vagy a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában, hát intézkedj, csináld, mondjad, kérjed! És amikor lelkipásztorként kértem, akkor – talán kevésbé figyeltetek erre – együtt (?) lelkipásztor társakkal (együtt) kértem, akiknek a nevét soha nem fogom kiadni, mert nem akarom (…?), meg iskolaigazgatóval, meg tanárokkal, meg szülőkkel, meg diákokkal, akik kiálltak egy 40 éves pedagógus pálya mellett…

A Magyarországi Református Egyházon belül is többen követelik Balog Zoltán püspök lemondását. A múlt héten az egyház tíz tagja jelentette fel őt a zsinati bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik