Belföld

Nagy Mártonék szerint a MOL nem tartja be a megállapodásukat, monitorozni kezdik a regionális üzemanyagárakat

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról pénteken este, hogy a költségvetés rendkívüli módon kiforgatja a lakosság pénztárcáját és a megtakarításait az üzemanyagárakon keresztül, ugyanis jelenleg a benzinnél a lakosság egy 640 forintos árból 320 forintot fizet be a költségvetésnek. Egri szerint hiába egyeztet a kormány a Mollal és a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, nincs ráhatása az árakra.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökre összehívta az üzemanyagpiaci szereplőket, Egri úgy reagált, hogy a magyar állam és a Mol egymással beszélget, azt azonban nem tudni, hogy miről. Arra érdemben nem szeretett volna reagálni, hogy a régiós középmezőnybe való visszakerülés mivel járna, ugyanis szerinte „ma ezt mondja a kormányzat, de holnap megváltoztathatja a véleményét”.

Az Index megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot Egri állításaival kapcsolatban, aki a tárca szerint valótlanságokat állít és felelőtlenül riogat.

A tárca közlése szerint a valóság a Független Benzinkutak Szövetsége elnökének állításaival szemben az, hogy a kormány számára mindig is a magyar családok, jelen esetben az üzemanyag-fogyasztók érdekei a legfontosabbak.

Az NGM a lapnak küldött válaszában ismét kihangsúlyozta, hogy a kormány és a Mol, valamint a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti megállapodás értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell elhelyezkedniük.

Jelenleg a megállapodást az ágazati szereplők nem tartják be, mert a benzin és a gázolaj ára is 7-9 százalékkal drágább, mint a régiós átlag

– írta a tárca.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az egyezség betartására hívta fel a MÁSZ és a Mol képviselőinek figyelmét, közölte a minisztérium. Hozzátették, „a kormány álláspontja szerint a befektetők és a fogyasztók érdekeit is az szolgálja a legjobban, az teremt tiszta és transzparens helyzetet, illetve az eredményez kiszámítható üzleti környezetet, ha mindenki betartja a korábban kötött megállapodást. Erre és nem riogatásra van szükség.”

Az NGM zárásként hozzátette,

mindezt támogatni fogja a Központi Statisztikai Hivatal által a közeljövőben létrehozandó nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszer, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomonkövetésére és ellenőrzésére vonatkozólag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik