Kúria: újra kell tárgyalni Makula István ügyét, aki egy rendőri intézkedés után kómába esett, majd meghalt

„Jaj, anyám, meg fognak ölni!” – a szemtanúk szerint ezek voltak a drog hatása alatt álló családapa utolsó szavai.

Újra kell tárgyalni Makula István ügyét, aki hat évvel ezelőtt olyan súlyosan megsérült egy rendőri intézkedés során, hogy nyolc nap kóma után meghalt. A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Kúria a korábbi bírósági ítéletet, amely egyik vádlottat sem marasztalta el.

Jaj, anyám, meg fognak ölni!

– a szemtanúk szerint ezek voltak a kábítószer hatása alatt üvöltöző 30 éves férfi utolsó szavai, miután leteperték, majd kocsiba tették a rendőrök a férfi sógornőjének háza előtt. A később elhunyt férfi anyja hat évvel ezelőtt lapunknak azt mondta, az egyik szomszédja hívta ki a rendőröket, mert a  fia be volt drogozva és rugdosta a kaput.

Elmondása szerint később aztán ő is felhívta rendőröket, de csak azért, hogy vigyék be gyomormosásra a bedrogozott fiát. Az asszony azt állította, hogy a kiérkező rendőrök előbb sokkolót használtak, majd ütötték-verték a fiát. A család szerint rendőri túlkapás történt, ezért feljelentést tettek az ügyészségen. A rendőrség azonnal cáfolta a sokkoló használatát, szerintük a fiatalember önkívületi állapotban őrjöngött, és eközben sérült meg.

Fülöp Dániel 24.hu

A többgyermekes apát előbb a helyi rendőrőrs udvarára, majd az intenzív osztályra vitték, ahol mesterséges kómában tartották. A családja végig ott volt mellette a kórházban, de már nem lehetett beszélni vele, a szervezete pedig nyolc nap után feladta a küzdelmet.

Kapcsolódó
Megszereztük a szakvéleményeket: ez okozta a rendőri intézkedés során megsérült békési férfi halálát
„Jaj, anyám, meg fognak ölni!” – a szemtanúk szerint ezek voltak a kábítószer hatása alatt üvöltöző 30 éves férfi utolsó szavai.

A jogvédő szervezet közleménye szerint az áldozat családtagjai azért nyújtottak be panaszt a rendőri intézkedés ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, mert a rendőrök nem hívtak mentőt, és mert szerintük a testi kényszer alkalmazása nem volt jogszerű. A rendőrség ezt elutasította, mondván: az intézkedéssorozat minden pontján jogszerű és szakszerű volt.

Ezután az ügy bíróság elé került, amely először is megtagadta az örökösök számára a perindításhoz való jogot. Ezt írta fölül most a Kúria.

Az rtl.hu szerint a Kúria többek között azzal indokolta a mostani döntését, hogy a bírósági ítélet egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy nem hívtak mentőt a helyszínre, noha a szemtanúk és maguk a rendőrök is egybehangzóan azt állították, Makula István már az intézkedés kezdetén is zavart volt.

Az ügyészség egyébként több forduló után vádat emelt két rendőr ellen. Az egyik háromszor megütötte a védekezésre képtelen, hátrabilincselt kezű férfit, a másik pedig statisztált mindehhez. Mindezek ellenére senkit nem ítéltek el. Emiatt a család tavaly nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult.