Belföld

Hivatalos lett a kémfőnök- és a Menczer-csere

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Megjelent a Magyar Közlöny és a Hivatalos Értesítő.

Hivatalossá vált több ismert döntés. Menczer Tamás péntektől nem államtitkár. Megbízatása a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, lemondására tekintettel, április 12-ei hatállyal szűnik meg.

Szombattól lép helyére Illés Boglárka, akit Sulyok Tamás államfő – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – nevezett ki. Menczer Tamás a Fidesz kommunikációs igazgatója lesz. Hollik Istvánt váltja a poszton. Szijjártó Péter korábban közölte, hogy számára külön öröm, hogy volt Fidelitas-elnökként egy másik volt Fidelitas-elnökkel, Illés Boglárkával dolgozhat együtt a  Külügyminisztériumban.

Orbán Viktor valóban lecserélte Kovács Zoltán András dandártábornokot, a Nemzeti Információs Központ (NIK) főigazgatóját. Helyét Hatala Andrea veszi át hétfőn a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó  szuper-titkosszolgálatnál. Az a közlönyből derült ki, hogy az eddigi főigazgatót – más fontos megbízatására tekintettel – mentette fel a kormányfő.

A miniszterelnök Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Deme László Józsefet április 15-ei hatállyal a tárca helyettes államtitkárává nevezte ki. A közlönyből az nem derült ki, ő miért lesz felelős.

A Hivatalos Értesítőben ugyanakkor megjelent a miniszter utasítása, amely szerint Töll László

a katonai identitásért felelős

miniszteri biztossá nevezte ki. Egyebek mellett ő dolgozza ki

  • a Magyar Honvédség hagyományainak megerősítéséhez szükséges koncepciót;
  • a katonai identitással összefüggő feladatokat, n;
  • koordinálja honvédségi hagyományok erősítését szolgáló történeti kutatásokat, véleményezi a történeti tárgyú kiadványokat;
  • figyelemmel kíséri más államok katonai hagyományőrzését, amelyek a belső kohézió megerősítését szolgálják;
  • kapcsolatot tart magyar hagyományőrző szervezetekkel, és javaslatot tesz velük az együttműködésre;
  • közreműködik az egyenruházat, a kitüntetési rendszer, az alakiság, az alakulatok és laktanyák névadása, a katonai ünnepségek, a honvédtiszt- és altisztképzés reformját, a tiszti kaszinók megteremtését érintő feladatokban.

A miniszteri biztos munkájában kétfős titkárság segíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik