Belföld

Az A-Híd visszautasítja a Kehi Lánchíd-jelentésének vádjait

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Az A-Híd Zrt. visszautasítja a vádakat, amelyeket a kormánysajtó után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken közzétett jelentése tartalmaz a Lánchíd felújításának pénzügyi hátteréről.

A cég „értetlenül áll a Kehi megállapításai előtt”, szerintük a vizsgálat megállapításai tévesek, amúgy pedig hiába adtak át a Kehi-nek 1300 iratot, olyan pénzmozgásokról van benne szó, amelyekről ők nem tudnak.

Az A-Híd Zrt. a Hvg.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a Kehi a „széleskörű adatgyűjtés és vizsgálat ellenére ugyanis egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat, amelynek a Lánchíd projekthez semmi köze nem volt, és annak költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült”.

A jelentés nem hozott újdonságot egy amúgy is zajló NAV-nyomozáshoz képest, de megállapításaival a kormánypropaganda és a Fidesz hónapok óta tartó sugalmazásit erősíti, amely szerint egy számlagyár-gyanús ügynek köze lehet a hídfelújításhoz és ezen keresztül Karácsony Gergely főpolgármesterhez.

Az újságcikk rövidségű Kehi jelentés semmilyen új bizonyítékot nem mutat fel.

Az ügy, amelynek a Fidesz politikai céljainak megfelelő keretezéséhez most, két hónappal az önkormányzati választások előtt muníciót szolgáltat a Kehi, egyáltalán nem új. A kormánypárti médiában és a budapesti választásra készülő Fideszben hónapok óta téma a “Lánchíd-ügy”. Ennek szereplője a főváros hídját felújító – amúgy NER-közelinek besorolt – A-Híd Zrt., egy Vig Mór nevű volt ügyvéd és a cége, a Sunstrike Kft., amelyre a „számlagyár” gyanúja vetült, miután a hídépítő cég mintegy 1,5 milliárd forintot utalt a vállalkozásnak, a pénzt pedig később készpénzben felvették.

Az A-Híd Zrt. közleményében azt is írta: a Kehinek átadták a Lánchíd felújításának fővállalkozói teljesítéséről szóló valamennyi dokumentumot és részletet, beleértve a megvalósítással, a bevont alvállalkozókkal, a teljesítéssel és a számlázással kapcsolatos több mint 1300 iratot. Ehhez képest – folytatódik a közlemény – a Kehi-jelentés melléklete “előttünk nem ismert készpénzmozgásokról tartalmaz ismeretlen forrásból származó adatokat.”

Az A-Híd megjegyezte még, hogy a Sunstrike Kft.-vel kapcsolatos NAV-nyomozásnak ők nem érintettjei, „a cégcsoport vonatkozásában sem tanúkihallgatás, sem gyanúsítás nem történt”. A céggel valóban szerződtek műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére, de ezt a cég teljesítette is, a műsorok adásba kerültek – ezt a 498 darab DVD-t megtöltő adatmennyiséget az A-Híd át is adta a NAV-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik