Belföld

Rétvári: tovább szigorodik a gyermekvédelmi törvény

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

Rétvári Bence az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy országosan 211 rendőr foglalkozik pedofil ügyekkel, közülük több mint 30-an a Nemzeti Nyomozó Iroda kötelékében. Idén már 444 esetben indult új büntetőeljárás gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények okán, összesen 1035 nyomozást folytat a rendőrség hasonló ügyekben. A vizsgálatok a legtöbbször gyermekpornográfia miatt indultak, ez az esetek több mint felét teszi ki. Több mint 10 százalék a szexuális kényszerítés okán folytatott eljárások aránya, ezt követik a szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatti ügyek, illetve a gyermekprostitúció kihasználása – részletezte.

Rétvári Bence azt mondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a bűncselekmények nagyobb része otthoni környezethez köthető, ezt követik a gyermek- és ifjúságvédelmi intézetekben és a gyermekotthonokban, az általános iskolákban, illetve a nevelőotthonokban megtörtént esetek.

Kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról szóló törvényjavaslat, amely – elfogadása esetén – még tovább növeli a gyermekek biztonságát a pedofilokkal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik