Belföld

Több száz illegális migránsnak segített Szerbiából Magyarországra jutni egy afgán férfi

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Embercsempészés miatt letartóztattak egy afgán férfit Magyarországon, aki a gyanú szerint 2023 márciusa és augusztusa között Ásotthalomnál több száz illegális migránsnak segített Szerbiából Magyarországra jutni, közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a férfit nemzetközi együttműködésben a szerb hatóságok Belgrádban elfogták, majd április 2-án átadták a Röszkei Határátkelőhelyen a szegedi nyomozóknak. A Szegedi Járásbíróság április 4-én elrendelte N. Bismilah letartóztatását.

A tájékoztatás szerint az afgán férfi a cselekményét több, jelenleg ismeretlen bűntársával, bűnszervezet tagjaként végezte. A csoport tagjai között a feladatokat hierarchikusan osztották fel, nem használtak mobiltelefonokat, arcukat sállal és maszkkal takarták el, és husángokat, köveket dobáltak a járőrökre.

A rendőrség tudatta azt is, hogy a férfi társaival együtt az Ásotthalomnál létesített ideiglenes biztonsági határzárat a migránsok átjuttatása érdekében megrongálta, lenyomta a szögesdrótot, és ruhadarabokkal, plédekkel letakarta. A kerítéshez létrákat vittek, a migránsokat megfelelő útba igazítással látták el.

A határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzése, valamint a szerb hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani az afgán férfit, aki ellen a Szegedi Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, majd végül Belgrádban elfogták.

A férfi ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A KR NNI közölte, hogy embercsempészés miatt folyamatban lévő két másik ügyben kiadott európai elfogatóparancsok alapján is sikerült elfogni az elkövetőket, egyiküket Németországban, másikukat Hollandiában. A német hatóságok március 19-én egy szír, majd március 28-án a holland hatóságok egy ukrán állampolgárt adtak át a magyar szerveknek. Letartóztatásuk elrendelése mellett mindkét gyanúsított ellen nyomozást folytat a KR NNI.

Kapcsolódó
„Amelyik migráns a családomat veszélyezteti, azt kinyírom”– Ásotthalom környéke hadszíntérré változott, a kerítésnél kövek repültek felénk
Megnéztük, hogyan működik a sokat emlegett déli határvédelem. Meghallgattuk, mit tapasztalnak, hogyan éreznek az ott lakók, és megnéztük, milyen egy összecsapás a rendőrök és a határsértők között. Közben, úgy mellesleg, minket is megtámadtak. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik