Belföld

Már több, mint ötszáz gyermkeotthont vizsgáltak meg soron kívül

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Rétvári Bence államtitkár nemrég azt közölte, hogy a Magyarországon működő 530 gyermekotthonból 440-ben már elkezdődött a soron kívüli hatósági vizsgálat.

A Belügyminisztériumaz ATV Híradóval most azt közölte: április 10-ig 507 intézmény helyszíni ellenőrzése történt meg, melyek közül 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartó fenntartásában működik.

A gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése olyan átfogó ellenőrzés, amely az intézmény egészére kiterjed és elsősorban a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre fókuszál

– írta a csatornának a BM.

Azt ATV megkérdezte, van-e olyan intézmény, ahol felmerült a bűncselekmény gyanúja. A minisztérium azt válaszolta, megfelelő következtetések levonása, a hatósági ellenőrzések megállapításainak és a gyermekotthonok működésének kiértékelése, további intézkedések meghatározása a soron kívüli hatósági ellenőrzések befejezését követően várható, így az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban feltett kérdésre is csak ezt követően adható érdemi válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik