Belföld

A háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal a parlament

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja, írja az MTI.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Gyenesei István (független) és Lajtai István (MSZP) volt országgyűlési képviselőkről, majd a napirend előtti felszólalások következnek.

A napirend elfogadása után két és fél órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

Ezt követően bizottsági jelentések vitái következnek: a képviselők tárgyalják azt a törvénymódosítást, amely az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet november 19-ig hosszabbítaná meg. Orbán Viktor a háborús veszélyhelyzet kezdetét 2022 májusában jelentette be. Ezzel a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Magyarországon több, mint négy éve van veszélyhelyzet.

Az elsőt 2020 tavaszán a koronavírus miatt rendelték el – március 11-én délután háromkor lépett hatályba –, a járványügyi veszélyhelyzet, és többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben.

Emellett tárgyalnak a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is. Az agrárminiszter javaslata értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ. Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Megvitatják a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott magyar-török együttműködésről szóló megállapodásról, a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról, a kriptoeszközök piacáról szóló javaslatról, és az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról is.

Tárgyalják továbbá az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló javaslatot. A megállapodást 2007-ben Oroszország felfüggesztette, majd tavaly nyáron fel is mondta, erre válaszul 12 NATO-tagállam is felfüggesztette a megállapodást, Magyarországgal együtt további tíz pedig e lépés megtételére készül.

Az ülésnapot napirend utáni felszólalások zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik