Belföld

Visszaköltözik az orvosi ügyelet a Dunakanyarba

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura, erről beszélt Győrfi Pál, a mentők szóvivője keddi szentendrei fórumán a Népszava információi szerint.

A cikkben emlékeztetnek, a Dunakanyarban nagy felháborodást váltott ki a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása, több ügyeleti pontot – például a tahitótfalusit és a pomázit – megszüntetettek. Legutóbb március elején járt Fülöp Zsolt szentendrei és Leidinger István pomázi polgármester Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnál, akitől azt kérték, korrigálják a Dunakanyarban élők észrevételei alapján az új rendszert. Az államtitkár akkor még hajthatatlan volt, de azóta valami megváltozott.

Győrfi az eseményen elmondta, noha az Országos Mentőszolgálat statisztikája nem indokolja a térségben az alapellátási ügyeleti pontok bővítését, elismerik a dunakanyari térség sajátosságait. Egyebek mellett azt, hogy a 11-es út gyakran bedugul, ezért nem lehet rajta közlekedni. Ez indokolja egy úgymond „másodvonalú ügyeleti pont, telephely” újranyitását Tahitótfalun a nyári időszakra.

Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – lakossága 20 580 fő, ám nyáron a nyaralókkal, turistákkal az itt lakók száma elérheti a 35-50 ezer embert is.

Az ellátás visszaállításának részletei még nem ismertek, így azt sem tudni egyelőre, hogy milyen időszakban, milyen ellátásért mehetnek majd az ügyeletre a Dunakanyarban élők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik