Belföld

Kiszivárogtak az MCC luxusköltései, téli táborra például 100 milliót költöttek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az adófizetői pénzzel elárasztott Mathias Corvinus Collegiumban hatalmas összegeket költenek bulikra és eseményekre, külföldi szállodákra és a kormánnyal szimpatizáló nemzetközi vendégek fogadására – derítette ki a Direkt36 a birtokába jutott belsős adatok segítségével.

A 2023-as téli táborra például az MCC bruttó 100 millió forintot költött, és ennek keretében a 450 résztvevő a szlovákiai Ótátrafüred egyik legelegánsabb szállodájában, a külön erre az alkalomra kibérelt, négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ban szállt meg.

A feltöltődést fedett medence, wellnessrészleg, squash-bowling-és biliárdpályák, két étterem és egy éjszakai klub is segítette.

Más felsőoktatási intézmények is szerveznek téli utazásokat a diákjaiknak, az MCC tábora azonban nemcsak az előkelő körülmények miatt volt rendkívüli – írja a Direkt36. Míg más helyeken a diákok jellemzően önköltséges alapon vesznek részt ezeken, addig az elmúlt években az adófizetők pénzéből hatalmas vagyonnal felruházott, kormányközeli MCC táborában a költségeket teljes egészében a szakkollégium fizette.

Ez az MCC belső beszerzési és kifizetési adataiból derül ki, amelyek a Direkt36 birtokába kerültek. Az elmúlt néhány évből származó adatok minden korábbinál részletesebb betekintést adnak a nemzetközi szinten is terjeszkedő, a kormányhoz világnézetileg is szorosan kötődő intézmény költéseiről. Az adatokból és az MCC működését jól ismerő forrásoktól kapott információkból többek között a következő részletek derültek ki:

Az MCC közel 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására, vagyis cateringjére. A kutatásaink szerint erre a célra kirívóan sokat költenek az MCC rendezvényein. Fejenként annyi pénz folyik el, amelyből piaci cégek luxus ellátást tudnak biztosítani.

A rendezvényeiken szinte mindig a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. intézi az ellátást, a cég összesen bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Az Apriori 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.

Külföldi vendégelőadók meghívására sem sajnálják a pénzt: az Orbán Viktorral régóta szövetséges Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia, Yair Netanjahunak például 2,8 millió forintot fizettek két egyórás panelbeszélgetésért.

Külföldi ösztöndíjasaik havi 3-5 ezer eurót, azaz 1,2-2 millió forintot kapnak, többen évek óta részt vesznek az ösztöndíjprogramban. Rengeteg külföldi tanulmányutat szerveznek, amelyek résztvevői gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, és a Direkt36 által megkeresett, MCC-hez közeli források nem tudnak arról, hogy az utazásokra kérnének önköltséget a diákoktól.

Sok pénzt költenek kormányközeli cégeknél is: a kormányzati propagandakampányokat bonyolító, Balásy Gyula tulajdonában álló cégeknél nettó 1,8 milliárd forintot költöttek nyolc hónap alatt, a 4iG-nál bruttó 200 millió forintot, Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jénél bruttó 58 millió forintot.

Ehhez képest más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumoknak az egész éves költségvetése mozog 40 és 110 millió forint között. Ezeken a helyeken nem költenek milliókat cateringre sem, az egyik szakkollégiumban a rendezvényekre a diákok maguk készítik a szendvicseket.

A Direkt36 részletes kérdéssort küldött az MCC-nek a cikkben részletezett, esetenként kirívónak tűnő kiadásokról, ezekre azonban ők érdemben nem reagáltak. Azt megerősítették, hogy a rendezvények és utazások térítésmentesek a diákjaik számára, de hozzátették, hogy a résztvevők kiválasztásánál pedig szociális szempontokat is figyelembe vesznek.

Hangsúlyozták, hogy a fenntartó alapítvány

a rá bízott vagyonnal a jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően gazdálkodik, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik