Belföld

Microsoft-ügy: már alapos gyanú sincs

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ugyanakkor tovább nyomoznak. Hadházy Ákos feljelentése alapján lassan öt éve.

A független Hadházy Ákos rendszeresen rákérdez a legfőbb ügyésznél, hol tart-a nyomozás a
Microsoft-ügyben, amit még 2019. augusztus 23-án rendelt el a feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség. Polt Péter 2021. december 30-án az írásbeli kérdésére azt válaszolta, a nyomozás folyamatban van, gyanúsítottat nem hallgattak ki. 2022. november 4-én a képviselő azt a választ kapta, hogy felderítési szakaszban van a nyomozás, az iratok fordítják. Polt Péter 2023. augusztus 16-án közölte, hogy az Egyesült Államok és az Ír Köztársaság igazságügyi hatóságai által megküldött jogsegélykérelmekre adott válaszokat lefordították, kiértékelték, de a korábbiakon kívül

további iratok beszerzésére kerül sor az OLAF-tól.

Hadházy Ákos most azt kérdezte a legfőbb ügyésztől:

  • Változott-e a helyzet? Hol tart a nyomozás?
  • Ha az eljárást megszüntették, mi volt annak az oka?
  • Az OLAF-tól bekért további iratokat sikerült értékelni?
  • Van-e már gyanúsítottja az ügynek? Ha igen, hányan vannak?
  • Milyen személyi kört (vállalkozói, megrendelői, közvetítői) érint a gyanúsítás?
  • Mikorra várható a nyomozati szakasz lezárása?
  • Megtörtént a vádemelés?

Polt Péter azt válaszolta, hogy továbbra is nyomoznak. Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által átadott adatok értékelése megtörtént. Az ügyészség kiegészítő jogsegélykérelemmel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, de választ még nem kapott.

Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás – az ehhez szükséges megalapozott gyanú hiányában – nem történt.

A korábban végrehajtott kutatások és lefoglalások óta további kényszerintézkedésre nem került sor, az ügyben jelenleg tanúkihallgatások folynak. A nyomozás érdekeire figyelemmel további információ az ügyben nem adható.

2019. augusztus 23-án a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást. Előzőleg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Az OLAF korábban azért indított vizsgálatot, hogy kiderítse, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor, amikor a Microsoft Magyarországgal együttműködő viszonteladók olcsón jutottak hozzá Microsoft-licencekhez, amiket túlárazva adtak tovább állami szerveknek. Korábban a hvg.hu arról írt, hogy a rendőrség mellett az ügyészség és az igazságügyi tárca is vett szoftverlicenceket. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság adatai szerint az állami intézmények összesen bruttó 22,2 milliárd forintért 334 szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek a központosított közbeszerzési portálon abban a két évben, amikor rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licencbeszerzések.

Kapcsolódó
Orbánra is hivatkoztak a Microsoftnál, és ez bekerült az amerikai korrupciós vizsgálatba
A Microsoftot átvilágító amerikai vizsgálat jelentése két konkrét példán mutatja be, hogy működött az állami szoftverbeszerzések megbundázása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik