Belföld

Gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár: Az ország kezd a tízmillió gyermekvédelmi szakértő országa lenni

MTI/Lehoczky Péter
MTI/Lehoczky Péter

Vajon megszavazza a baloldal a gyermekvédelmi törvény szigorítását? – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárának, aki válaszában úgy fogalmazott:

Eljött az ideje, hogy nyílt lapokkal játsszanak. A parlamentben már sokszor láttuk azt, hogy az ilyen típusú javaslatokat nem támogatták. Ebben a kérdésben a kormánypárti frakciók csak magukra számíthatnak. Nekünk kell kidolgozni a törvényt, hogy megvédjük a gyermekeket, a gyermekotthonokat, valamint az ott dolgozókat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormánypártok rengeteg javaslatot vittek a parlament elé, mint a gyermekvédelmi törvény módosítása, de a baloldal ezeket sosem támogatta, ahogy nem szavazták meg a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó szigorításokat sem. Arról azonban nem kérdezte a Magyar Nemzet Fülöpöt, hogy a kormány miért nem támogatta az ellenzéki javaslatokat. A napokban írta meg a Népszava, hogy ötvenhét javaslatot nyújtott be gyermekvédelmi témában az ellenzék 2010 óta, de ebből 47 el sem jutott el az Országgyűlésig, tíz pedig még várakozik.

Fülöp a gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatokról elmondta, hogy

összességében 530 gyermekvédelmi intézmény van az országban, még tartanak az ellenőrzések. A vizsgálatoknak kettős célja van. Ez egy rendkívüli hatósági ellenőrzés, amely egyrészt azt vizsgálja, hogy milyen a gyermekotthonokban a napi működés, és azok a szabályoknak megfelelnek-e, de különösen célba veszi a gyermekbántalmazási eseteket, ha előfordult ilyen, akkor mi volt az eljárásrend, történt-e feljelentés, foglalkoztak-e utána a gyermekekkel, továbbá milyen megoldási lehetőséget találtak.

Konkrét változásokat nem említett Fülöp, azt mondta, hogy „március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek. Ennek további kiterjesztése várható. A következő változást a parlament tavaszi ülésszakában a gyermekvédelmi törvénycsomag fogja jelenteni, ami további szigorításokat, segítségeket, fejlesztéseket és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését fogja tartalmazni”.

Fülöp arról beszélt még az interjúban, hogy:

  • Rendszeresek az egyeztetések.
  • Egyértelmű az álláspontunk: semmilyen bántalmazást nem fogadunk el, és nincs tolerancia a pedofília kapcsán.
  • Egyre rosszabb mentális állapotban vannak a gyermekek, ami hatványozottan igaz a gyermekvédelemben lévőkre.
  • Egyre rosszabb a pszichés állapotuk, ahogy az is tendencia, hogy bármilyen szexuá­lis deviancia is sokkal könnyebben utat tör magának.
  • Eddig is kellően szigorú törvényeink voltak, de ha ezt a jelenséget meg akarjuk előzni, akkor tovább kell szigorítani.
  • Szemléletváltásra szükség van például abban, hogy ha egy fiatal a gyermekvédelmi rendszerből kilépve elmegy egy állásinterjúra, akkor ne tépjék szét az önéletrajzát azért, mert a gyermekvédelemben nevelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik