Belföld

Erdő Péter: Ne féljetek – mondja az angyal az asszonyoknak

Hegedüs Róbert / MTI
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be húsvét vigíliáján a budapesti Szent István-bazilikában március 30-án.
Hegedüs Róbert / MTI
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be húsvét vigíliáján a budapesti Szent István-bazilikában március 30-án.
A bíboros szerint akkor is ki kell tartani, ha úgy tűnik, hogy az emberek körében csökken a hit.

Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága. Ha ő, aki valóságos ember volt, feltámadt a halálból, akkor mi is feltámadhatunk – mondta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az MTI jelentése szerint zsúfolásig telt a székesegyház, Erdő Péter pedig arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet.

Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye, mert az asszonyok nem a halott Krisztust találják a sírban, hanem az angyalt, aki azért jött, hogy az örök életet hirdesse. Krisztus örök életét és a mi örök életünket – mondta a bíboros. „Ne féljetek” – mondja az angyal az asszonyoknak, hiszen nincs mitől félni. A szeretet hozta őket Krisztus sírjához, a szeretet pedig erősebb, mint a halál. A szeretetben nincs félelem. Ezért az „üres sír” ünnepe az öröm, a bátorság és a szeretet ünnepe – tette hozzá.

Krisztus iránti szeretetünk minket is arra kötelez, hogy minden látszólagos kudarc, a hívő közösség minden szenvedése, megpróbáltatása ellenére tartsunk ki a Krisztus iránti szeretetben és egymás testvéri szeretetében.

Akkor is, ha úgy tűnik, hogy „fogyatkozóban vagyunk, hogy az emberek körében csökken a hit, hogy a keresztényeket kudarcok és üldöztetések érik szerte a világon” – mondta bíboros, aki az ünnepi liturgia keretében felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak. Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a legnagyobb keresztény ünnep, a húsvét. Az ünnep azt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik