Belföld

Nem szavazták meg a szülők, hogy a katolikus egyház legyen egy zuglói általános iskola fenntartója

Google Street View
Google Street View

A szülők nem szavazták meg, hogy a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartása a katolikus egyházhoz kerüljön, írja a hvg.hu. A lap értesülései szerint az Esztergom–budapesti Főegyházmegye március közepén tartott tájékoztatót a XIV. kerületi iskolába járó diákok szüleinek, ezután 15 nap volt a véleménynyilvánításra, amit egy titkos szavazás követett.

Az átvételről szóló javaslatot csak akkor továbbították volna az Oktatási Hivatal felé, ha azt a szülők több mint fele támogatta volna, ám többségük nemmel voksolt. A szülők 63 százaléka szavazott, 122 igen, 174 nem és 2 érvénytelen szavazat született kedden.

A fenntartóváltásokról szóló hírek azért szaporodtak meg az elmúlt hetekben, mert a köznevelésről szóló törvény február utolsó munkanapját jelöli meg határidőként, amíg jelezni kell egy-egy oktatási intézmény aktuális fenntartójánál az átvételi szándékot. Ezt követően kötelező megindítani az úgynevezett intézményátadási eljárást. A jogszabály szerint azonban „akkor adható át nevelési, nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik