Belföld

Megérkeztek Magyarországra az izraeli Vaskupola csúcsradarjai

ihsn.hu
ihsn.hu

Megérkeztek Magyarországra a korábban megvásárolt izraeli csúcsradarok – közölte az MH Kiss József 86. Helikopterdandár életét bemutató Ihsn.hu Facebook-oldalán.

Az új izraeli ELM-2084 típusú mobil réskitöltő radarból 11 darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, írták a bejegyzésben.

Az új eszközöket különböző konfigurációkban rendelték meg, így a légtérellenőrző, réskitöltő szerepkör mellett  légvédelmi és tüzérségi lövedék felderítő feladatokra is alkalmasak lesznek.

ihsn.hu

A Világgazdaság emlékeztet, hogy az ELM-2084 a világ legmodernebb légvédelmi radarrendszerét adja: az izraeli Iron Dome, vagyis a Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyította ezt. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le.

A nyilvános adatok szerint a legnagyobb felderítési távolság 475 kilométer, és egy radar egyszerre akár 1100 célt is követni tud, több mint harminc kilométeres magasságig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik