Belföld

A kormány hallgat a százmilliárdos, uniós pénzből finanszírozott Gondosóra projekt részleteiről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Hadházy Ákos szerint a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz propagandaeszköze, amit több dolog is bizonyít.

Hiába érdeklődtek több kormányzati szervnél is, a kormány állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információkat sem lehet kideríteni az időseken segíteni hivatott Gondosóra program részleteiről, írja a Népszava. Mindeközben a 104 milliárd forintos, Európai Uniós támogatásból finanszírozott projekt útját egyengető Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen arról mint egy sikertörténetről számol be: a napokban „több mint 600 ezer” regisztrálóról és „több mint 10 ezer” életmentésről írt Facebook-oldalán.

A lap személyesen megkereste Nyitrait, és a gondosora.hu oldalt üzemeltető Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-t, hogy

  • milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg;
  • hol van az említett száz főt alkalmazó diszpécserközpont;
  • és egyáltalán mennyibe kerül egy óra.

Nem először próbálkoztak információt szerezni a projekt kapcsán, választ ezúttal sem kaptak.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek is vannak aggályai a rejtélyes programmal kapcsolatban. A politikus az Integritás Hatóságtól, és az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) is kérvényezte, hogy az ügyben vizsgálják meg az európai uniós költségvetési források felhasználását, választ egyelőre ő sem kapott.

Hadházy a lapnak azt mondta, hogy

a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze.

Szerinte ezt bizonyítja, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik, szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez, illetve hogy a rendszer informatikai hátterét a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozta ki és biztosítja.

Kapcsolódó
Gondosórát kapott Nagy Feró, a fideszes miniszterelnöki biztossal pálinkázik ez alkalomból a kormány videójában
A Magyar Hang figyelt fel a Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos Facebook-oldalára felkerült videóra, amelyben Nagy Feró átveszi Gondosóráját a

Hadházy többek között beszélt arról is, hogy a Gondosóra arra is alkalmas, hogy a választás napján megfigyelje az idős embereket helymeghatározás segítségével. Szerinte felmerül az adatvédelmi visszaélés, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is: a kormánypárt adatvédelmi tájékoztatója szerint „a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség… a szimpatizánsi nyilvántartásában szereplő, 65. életévét betöltött személyeket … felkeresi, és tájékoztatja őket a Gondosóra-program elindulásáról, annak részleteiről”.

A Gondosóra-program 2022-ben indult: a 65 évesnél idősebb regisztrálók egy okosórához hasonló, nyakban vagy karon hordható eszközt kapnak ingyen, amivel baleset esetén egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerülhetnek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.

Frissítés

A Kormányzati Szolgáltató Központ, amely a Népszava kérdéseire nem reagált a cikk megjelenése előtt, a lap cikke alapján megjelent szemlénk publikálása után helyreigazítási közleményt juttatott el lapunkhoz.

Ebben Hadházy Ákos mondataira reagálnak. Nem tagadják, hogy fideszes képviselők, aktivisták csöngethetnek be idős emberekhez, ám tudatják, hogy vannak megállapodásaik civil, nyugdíjas és szociális szervezetekkel. Továbbá közlik azt is, hogy a Gondosóra-programban használt jelzőeszköz GPS-alapú helymeghatározó funkciója nem szolgálja a felhasználók megfigyelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik