Belföld

Mélyponton a kegyelmi botrány után a Fidesz: félmillió szavazót vesztett egy év alatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kegyelmi botrány, illetve az elmúlt hónap belpolitikai eseményei március elejére jelentősebb változást eredményeztek – ez derül ki az IDEA Intézet 2024. március elején, tehát még Magyar Péter mozgalmának megalapítása előtt elvégzett felméréséből.

Az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a pártoktól eltávolodó szavazók jellemzően a bizonytalanok táborát növelték, 2024 márciusában ez hosszú idő után nem így volt. Az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy még nem is létező) pártokra szavazók aránya a korábbiakban szokatlan módon, legalább 100–150 ezer fővel növekedett.

A felmérés szerint:

  • március elején a felnőtt népesség kicsivel több mint negyede (26 százalék) szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, a biztos szavazók 42 százaléka adta volna le a kormánypártokra a szavazatát.
  • A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a DK, a pártot a felnőtt népesség több mint egytizede támogatja, ami a biztos szavazatok 18 százalékát jelentette volna egy most vasárnap megtartott parlamenti választáson.
  • Március elején a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága megegyezett (5 százalék), e pártok magabiztosan elérték volna a parlamenti küszöböt.
  • A felnőtt népesség egyharmadának bizonytalan a pártpreferenciája, e csoport aránya az előző havi 3 százalékos visszaesés után, ezúttal további 1 százalékkal csökkent (33 százalék).

Márciusban jelentős változás történt nemcsak februárhoz, hanem az előző évekhez képest is abban tekintetben, hogy a kisebb, egyéb pártok szavazóinak aránya a teljes népesség körében és a biztos szavazók között is 3 százalékkal növekedett. A hónap első felében a biztos szavazók 7 százaléka szavazott volna valamelyik kisebb, nem nevesített pártra.

Az IDEA Intézet mérései szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a tavalyi év közepétől egészen 2023 végéig folyamatosan csökkent, ami a biztos szavazók körében mindvégig kisebb mértékben volt csak érzékelhető. A kormánypártok támogatottsága 2023 végére „mélypontra” zuhant, de az év elejétől már éppen erősödni látszott. A legfrissebb, 2024. márciusi eredmények viszont azt mutatják, hogy a kegyelmi botrány következtében a Fidesz-KDNP-nek legalább félmillióval kevesebb szavazója van, mint egy évvel korábban. Igaz, az IDEA Intézet adatai szerint önmagában a botrány február eleje és március eleje között már „csak” nagyjából 80–100 ezer Fidesz-KDNP szavazót „mozdított meg”.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. február 29. és 2024. március 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik