Belföld

Schmuck Andor belecsapott a belvárosi kampányba: azt ígéri, hogy kiosztja a kerület költségvetésének a felét

24.hu
24.hu

Az idén sem múlik el Schmuck Andor feltűnése nélkül az önkormányzati választás az V. kerületben. Az 53 éves politikus – aki a választási időszakokon kívül a bulvárpiac rendszeres szereplőjeként tűnik fel  a nyilvánosságban – február elején jelentette be, hogy benevez a polgármesteri posztért folyó küzdelembe, ha a többi jelölt nem hajlandó az ő ötletét követve az önkormányzati költségvetés felét felajánlani a lakosságnak, és megszüntetni a közösköltség-fizetést.

Schmuckék időközben el is indították a kerületben a szórólapozást, és bejegyeztették a választási indulás hátteréül szolgáló szervezetet, a Miénk a Belváros Egyesületet.

A névválasztás aligha véletlen, hiszen az elnevezés meglehetősen hasonlít a polgármesterségért szintén bejelentkező Kovács Alex Gábor vezette ellenzéki frakció, a Tiéd a Belváros nevére. Az önkormányzati frakció tagjai az előző választáson a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP összefogás jelöltjeiként kerültek a belvárosi képviselő-testületbe. Azóta kiderült, hogy Kováccsal párhuzamosan Juhász Péter, az Együtt korábbi elnöke, volt önkormányzati képviselő, 2014-es polgármesterjelölt is pályázik a belvárosi ellenzéki szavazatokra, ő is indul a polgármesteri posztért, és ebben támogatja a Momentum és a DK is.

Schmuck a február eleji bejelentésekor az Rtl.hu-nak azt mondta, a hasonlósággal nem akarnak senkit sem megtéveszteni, a választókat nem szabad hülyének nézni, úgy is tudják, hogy kire szavaznak. Ennek némileg ellentmond, hogy az egyesület létrehozásához olyan segítőket választott, akiknek már volt némi tapasztalatuk az ellenzéki pártok megakasztásában.

A Miénk a Belváros Egyesületet február végén jegyezték be a Nyíregyházi Törvényszéken. A nyilvántartásba vételi végzés tanúsága szerint az egyesület képviselője, egyben elnöke Wodicska Zoltán lett. Wodicska 2014-ban Schmuck Andor akkori választási szervezete, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja színeiben indult jelöltként, amelyről később a legfőbb ügyész azt állította, hogy csalással szerezték meg az indulásukhoz szükséges támogatói aláírásokat. Polt Péter 2016-ban egy parlamenti kérdésre válaszolva közölte, hogy a hosszas nyomozás adatai szerint a párt VI. kerületi ajánlóívein 148 hamis ajánlást talált a rendőrség, a választói adatokat pedig a Fidesz íveiről másolhatták.

Wodicska neve azonban 2015-ben lett igazán ismert, miután hónapokig blokkolta a kormányzat által tervezett vasárnapi boltzár elleni népszavazás megindításának lehetőségét. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2015-ben Wodicska magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését ismerte el elsőnek és érvényesnek, bár az egyértelműségi aggályok miatt szinte rögtön el is utasította azt. A férfi mindenesetre lefoglalta a kérdést az MSZP elől egy ideig, mígnem a fellépés az aktualitását vesztette, mivel a kormány visszavonta az intézkedést.

Wodicska mostani szervezetalapítását az a Csáki Marianna segítette ügyvédként, akit a kormánymédia 2015-ben Volner János egykori Jobbik-alelnökkel hozott hírbe. Volner később kibékült a kormányoldallal, amikor kilépett az ellenzéki összefogás felé tendáló pártból, még diplomatakarriert is kínáltak neki, míg Csáki ezután egy ideig a Mi Hazánk NVB-delegáltja volt.

Schmuck egyébként már tavaly tervezhette a választási szerveződést, mert az általa futtatott Tisztelet Társasága, amely decemberben adventi koncertsorozatot szervezett a szépkorúaknak, „mienkabelvarosos” email címet adott meg szórólapján regisztrációs elérhetőségnek, amely most az új egyesület szórólapjain is szerepel.

24.hu

A Nyári Károly és a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar részvételével megtartott koncerteknek a szórólap tanúsága szerint egy támogatója volt, mégpedig

a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Schmuck a szórólapjain a „Fele jár Önnek!” szlogennel kezdett kampányolni. Azt állítja, hogy Belváros-Lipótváros költségvetése tavaly több mint 50 milliárd forint volt, amelyeknek a nagy része az ingatlan- és közterület-hasznosításból keletkezett. Az összeg felét a társasházaknak adná, háztartásonként akár 300–400 ezer forintot osztana szét. A megszerzett pénzt bármire költhetné a társasház, például a közös költség megszüntetésére, vagy akár felújításra is.

Schmuck számos egyéb választási ügylete mellett eddig kétszer indult polgármesterjelöltként az V. kerületben. 2014-ben, a már említett Szociáldemokrata Párttal 3,38 százalékot, 2019-ben függetlenként 1,46 százalékot szerzett. Mindkét választást a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyerte 50 százalék feletti támogatással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik