Belföld

Első fokon pert nyert a Forbes: az eljárás tétje, hogy le lehessen írni a Hell Energy tulajdonosainak nevét

Vajda János / 24.hu
Vajda János / 24.hu

Négy év után első fokon döntés született a Fővárosi Törvényszéken a Hell Energy tulajdonosai és a Forbes kiadója közötti polgári peres eljárásban – írta a lap. A Hell Energy tulajdonosai milliárdoslista miatt perelték be a Forbes-t, a Fővárosi Törvényszéken akkor ideiglenes intézkedést kezdeményeztek, és a bírósági döntés alapján a Forbes magazin januári számát, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, a kiadónak vissza kellett hívnia.

Emellett a lista online verziójából is el kellett tüntetni a cég tulajdonosainak a nevét, minden egyéb személyes adatot, illetve a bíróság eltiltotta a lapot attól is, hogy személyes adatokat nyilvánosan közöljenek róluk.

Egy olyan cég tulajdonosairól, ami az elmúlt másfél évtizedben számos nyertes pályázatot tudhat maga mögött: a csoport a legutóbbi, 2022-es konszolidált beszámolójában azt írja, csak 2022-ben 6,7 milliárd forintot kapott, 2008 és 2022 között összesen 22 milliárd forintot húzott be nyertes pályázatokból. Sőt, a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában is részt vettek – írta az újság.

Balaton József / MTVA A Hell Energy székhelye az Andrássy úton.

Az ideiglenes intézkedés hatályban maradt, ami voltaképpen – így a Forbes – egy cenzúrát eredményezett: 2020 óta bírósági döntés hiányában egyetlen cikkükben vagy listán sem tüntethették fel a Hell Energy tulajdonosainak a nevét.

Tavaly a 100 legértékesebb magyar céget felsoroló listán a cégcsoport értékét 71,9 milliárd forintra becsülték.

Frissítés

Cikkünk első verziójában nem rögzítettük, hogy az ítélet első fokon született, azaz nem jogerős, mivel ez az információ nem szerepelt a Forbes cikkében. Emiatt a szövegrészt módosítottuk, ahogyan a címet is.

A jogerős ítéletig a személyes adatokat töröltük a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik