Belföld

Zágráb polgármestere támogatja Karácsony harcát a mini-Dubaj ellen

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Tomislav Tomasevic zágrábi polgármester támogatását fejezte ki Karácsony Gergelynek és a budapesti lakosoknak a Rákosrendezőre tervezett „mini-Dubaj” elleni harcukban – derül ki a főpolgármester oldalán közzétett videóüzenetből. A horvát fővárosba ugyanaz a befektető vitt volna felhőkarcolókat, akivel a megújítására szerződött le a magyar kormány.

Tomasevic arról beszélt, hogy (2021-es) megválasztása előtt a „Zágráb-Manhattan” projektben felhőkarcolók épültek volna a Száva partjára, ezeket pedig ugyanannak a Mohamed Alabbarnak az Eagle Hills nevű cége húzta volna fel, amellyel megállapodott a kormány a Rákosrendező megújításáról:

Nemrég hallottam, hogy ugyanez a befektető szinte ugyanezt a tervet akarja megvalósítani Budapesten, ami sajnos Belgrádban már sikerült is neki

– mondta a horvát politikus, hozzátéve, hogy nekik sikerült megállítani ezt a projektet, ami a „milliárdosok játszótere lett volna, hogy lakásokat építsenek a milliomosoknak”.

A Hvg.hu azonban hozzáteszi, hogy a hasonlat nem tökéletes, mert a zágrábi terv az előző polgármester terve volt, ám az ellentmondásos projekt végül a városi civilek és szakmai szervezetek, illetve a városháza ellenállása miatt bukott meg, a kormány pedig nem szólt bele. Nálunk viszont az állam maga állapodott meg a befektetővel a beruházásról, a terület pedig szintén az állami MÁV kezében van, ráadásul a magyar kormány mind a szakmai, mind a civil ellenállást lesöpörte az asztalról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik