Belföld

A gödöllői bíróság biztonsági őre tarkón vágott egy cigány aktivistát, a rendőrség elutasította a feljelentést

Lökdöste, a telefonját akarta kiverni a kezéből és kihajította a transzparensét a folyosóra a gödöllői bíróság biztonsági őre egy cigány aktivistának. Fekete Kálmánt, a Kiállunk a gyermekedért civil csoport munkatársát, a biztonsági őr tarkón is vágta. Az eset után az aktivista egyik ismerőse feljelentést, ám ezt a rendőrség elutasította, írja az RTL.

Az eset január 11-én történt. Az ügy háttere az, hogy a civil csoport egyik munkatársának becsületsértés miatt kellett megjelennie a bíróságon, miután gyermekveszélyeztetésnek nevezte azt, hogy egy nevelőanya a tízéves, rábízott gyermekét szoptatja. Fekete a kijelölt tárgyalóteremhez tartott, egy „Tisztességes bírósági és gyámhivatali eljárás kell” feliratú táblával, amikor utánaszólt egy biztonsági őr, hogy vigye ki a táblát, majd egyre erőszakosabban kezdett fellépni vele szemben.

A garázdaság és más bűncselekmények miatt tett feljelentést azonban a rendőrség elutasította, mondván, „a kialakult helyzet ugyan riadalmat és megbotránkozást válthat ki, ami azonban nem alkalmas (..) a garázdaság vétségének elkövetésére”. A rendőrség azt írta, mivel a tenyérrel tarkóra ütés sérülés okozására nem alkalmas, csupán magánvádas feljelentés tehető becsületsértés miatt.

Fekete ismerőse további kérvényeket juttatott el a rendőrségre. Sőt, állítólag viccből a barátját is feljelentette, és kérte, hogy ha a férfi valóban jogellenesen viselkedett a bíróságon, akkor vizsgálják ki, pontosan milyen törvényt sérthetett, ami indokolta volna a biztonsági őr magatartását. A rendőrség ezt is elutasította.

Fekete az eseményt közfeladatot ellátó személy eljárásában történt bántalmazásnak tekinti, ami miatt ezúttal személyesen is feljelentést tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik