Belföld

Závecz: Magyar Péter a kutyapárttól, a Momentumtól és az LMP-től is elvehet szavazókat

Soós Lajos / MTI
Budapest, 2006. március 22. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.
Soós Lajos / MTI
Budapest, 2006. március 22. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.
A szociológus interjút adott a Népszavának.

Ha valahol, akkor középtájon nagy a tolongás. Ha Magyar Péter fel tudja magát építeni, akkor a kutyapárttól, de még a Momentumtól és az LMP-től is elvehet szavazókat.

Ezt Závecz Tibor szociológus, a Závecz Research társadalomkutató intézet ügyvezető igazgatója nyilatkozza a mai Népszavában.

Závecz néhány állítása Magyar Péterről:

  • Politikai marketingben nagyot alkotott.
  • Egyetlen történetre fókuszált, a „NER-ből kilépett, rengeteg titkot tudó fiú” sztorijára. Csupa olyan dologról beszélt, amit a politikát követő választók és elemzők eddig is tudtak, amiről viszont az emberek jelentős része a lefojtott nyilvánosság miatt még nem hallott.
  • Annak ellenére széles körben elfogadták, hogy mostanáig a NER elitjéhez tartozott. Az ellenzéki szavazók egy része azonban éppen ezért még nem tudja eldönteni, hogy higgyen-e neki.
  • Ideológiamentes képet akar kialakítani, amelyről azt gondolja, hogy abban mindenki elfér. Úgy próbálja megalkotni a saját táborát, hogy nem mond negatívumokat különböző ideológiai platformokról. Igyekszik a szavazókat, bárhonnan jönnek is, egy akolba terelni
  • Beleszeretett az őt körülvevő rajongásba – már nem tud visszafelé lépni. Fenn kell tartania az érdeklődést. Eljutott abba a fázisba, amikor egyre erősebbeket kell mondania a politikusi imázsának megteremtéséhez.
  • Muszáj volt magasra tennie a lécet. Aztán az is lehet, hogy ez lesz a veszte. Nincs tudása arról, hogyan kell megszerezni egy választót. (…) Ha azt feltételezi, hogy olyan nagyságrendű szavazótábora van, amilyen sokan érdeklődnek iránta, akkor biztosan téved.

Az interjúban szóba kerül, hogy Magyar a minap lepropagandistázta a számára kellemetlen tartalmú cikket közlő HVG-s újságírót, Dezső Andrást.

Ezt Závecz a következőképpen értékeli:

Magyar Péter szövetségi politikája meg fog bukni, ha konfliktusba kerül azokkal, akik közvetett módon – mert újságíróként tették a dolgukat, hírt adtak róla – segítették a felfutását. (…) Bizony, neki is vannak olyan jellemvonásai, amelyek nem tartoznak a legszebb emberi tulajdonságok közé.

Az interjú finise a főpolgármesterválasztásé, szóba kerül a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra, ám Závecz arra jut, hogy:

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között fog eldőlni a küzdelem. Karácsony győzelmét nem látom veszélyben, de hangsúlyozom, ez csak a jelenlegi állapot. Az elkövetkező hónapokban még sok minden változhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik