Belföld

Karácsony és Vitézy táborát mérte a Republikon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A főpolgármester kihívója főleg a fideszesekre számíthat.

A Republikon Intézet pénteken közzétett elemzésében arra jutott, hogy Karácsony Gergely ellenzéki támogatóiból Vitézy Dávid minimálisan tud csak elhódítani, az ő híveinek legnagyobb része fideszes, még a LMP-hívek támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. A hivatkozott felmérés még Vitézy indulásának hivatalos bejelentése előtti, február végén készült.

A február végi állás szerint Karácsony abszolút többséggel (55 százalék) nyerne, Vitézy 22 százalékot kapna, a fideszes induló, Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne (bár az ő indulását is csak a napokban jelentették be.)

Ha viszont Szentkirályi visszalépne, a kormánypárti szavazók 75 százaléka az LMP-jelöltjére szavazna. Ebben az esetben így alakulna az erősorrend:

  • Karácsony Gergely (DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd) 53 százalék
  • Vitézy Dávid (LMP) 34 százalék
  • Grundtner András (Mi Hazánk) 9 százalék
  • Brenner Koloman (Jobbik) 4 százalék.

A Republikon Intézet emlékeztet rá, hogy június 9-ig még sok minden változhat, de a mostani helyzet szerint Vitézynek még Szentkirályi visszalépése után is szüksége lenne a Jobbik és a Mi Hazánk támogatóira, a két pártnak ugyanakkor saját főpolgármester-jelölt jelenti a biztosítékot a listaképességre.

Az elemzés szerint az ellenzék rossz szereplése kellene hozzá, hogy Karácsony Gergely elveszítse pozícióját. Nagyobb fejfájást jelenthet a lista, így a közgyűlés, amelyben a Republikon mostani  számításai szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nélkül nem lesz többsége a főpolgármesternek. Karácsony jelenlegi szavazótáborának a 10 százaléka olyanokból áll, akik pártokra nem szavaznak, de a főpolgármester-választáson rá voksolnának. Vitézy szavazóinak 10 százaléka szintén a bizonytalanoktól jönne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik