Belföld

Lánczi Tamás: Érdemes lenne átgondolni a hazaárulás büntetőjogi értelmezését

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Érdemes lenne kidolgozni és átgondolni a hazaárulás büntetőjogi tényállását, beszélni a magyar bíróságokkal, ők hogyan értelmezik ezeket a passzusokat – így fogalmazott a Hír TV Bayer show című műsorában a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke.

A Népszava által szemlézett műsorban Lánczi Tamás közölte: eddig félelemből nem alkalmazták ezen rendelkezéseket a magyar hatóságok, mivel ez visszavinne bennünket a ’89 előtti világba, ahova nem akarunk visszatérni. Mint mondta, nagy kérdés, hogy vajon minek minősül, ha valaki azon dolgozik, hogy Magyarországot megfossza a neki jogosan járó támogatásoktól, a saját hatáskörét, befolyását erre használja, ráadásul erre még büszke is.

Ezt én nem tudom megmondani. Tehát énnekem erről lehet egy véleményem, meg a nézőknek is lehet egy véleménye – szerintem nagyjából ugyanazt gondoljuk erről –, de a probléma az, hogyha a magyar bíróságoknak erről más a jogfelfogása, a véleménye, akkor hiába jelenti föl mondjuk az adott ellenzéki politikust valaki, valószínűleg egy papírt fog csak szerezni arról, hogy nem követett el bűncselekményt

– fogalmazott a hivatal elnöke.

Lánczi arról is beszélt, hogy a civil világ a magyar közélet „lágy alteste”. „Nyomásgyakorlónak” nevezte azokat szervezeteket, amelyek szerinte külföldi forrásokból, külföldi érdekek mentén magukat civilként beállítva próbálnak Magyarországon politikát csinálni.

„Én azt gondolom, hogy ezen szigorítani kell: be kell vezetni egy értékhatárt a civil szervezeteknél és az afölötti készpénzgyűjtést egész egyszerűen meg kell tiltani. Aki adományt akar gyűjteni, az gyűjtse digitális módon, ellenőrizhető módon” – jelentette ki Lánczi Tamás, hozzátéve: mindez nem vonatkozna az egyházakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik