Belföld

Konzervatív fordulat jöhet a szakképzésben is?

MTI / Lakatos Péter
A SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás a Budapesti Olimpiai Központban 2023. október 18-án.
MTI / Lakatos Péter
A SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás a Budapesti Olimpiai Központban 2023. október 18-án.

Nemcsak állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is – írja hétfői cikkében a Népszava.

A lap kiderítette, hogy ebben a tanévben a fenntartóváltás több esetben már meg is valósult:

  • a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól,
  • a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól.
  • A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben számos köznevelési intézmény kapcsán felmerült a fenntartóváltás lehetősége. Egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére, a Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz.

A szakképzés felügyelete a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik, ezért a lap a tárcánál érdeklődött, hogy az elmúlt évben hány fenntartóváltás történt a szakképző iskoláknál, illetve idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de nem kapott választ.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta, a PSZ a szakképzés esetében egyelőre nem értesült olyan „fenntartóváltási dömpingről”, mint amilyen a köznevelésben kezdetét vette, de nem lenne meglepve, ha a folyamat erre a területre is kiterjedne. Az alelnök szerint az sem kizárt, hogy a kormányzati körökben egyre gyakrabban hangoztatott „konzervatív oktatáspolitikai fordulatot” a szakképzésben is meg szeretnék valósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik