Belföld

Folytatja a honvédség átalakítását a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A honvédek jogállásával összefüggő törvények módosítására készülnek.

Szombaton került fel a kormány honlapjára a tervezet. Péntekig lehet véleményezni. A hivatalos cél, a honvédek jogállásával kapcsolatos jogszabályok aktualizálása. Ezért a Szalay-Bobrovniczky Kristóf által vezetett Honvédelmi Minisztérium 37 darab törvény módosítására, illetve egy törvény hatályon kívül helyezésére tesz javaslatot.

A jelek szerint a kormány a veszélyhelyzet esetleges lefújása után is szabadabb kezet adna magának, illetve a szaktárca vezetőjének a honvédségi ügyekben. A legtöbb módosítás ugyanis arról szól, hogy

a »honvédek jogállásáról szóló törvény« szövegrész helyébe a »honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet« szöveg lép.

A kormány több ponton modósítaná a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvényt is. A jövőben a miniszter rendeletben dönthet arról, mely munkakörökben nem kell a szakmai gyakorlat miatt próbaidőt eltölteni.

A kormány megregulázná a tábornoki kart is. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítása után a köztársasági elnök a honvédelemért felelős miniszter előterjesztésére dönthet majd egy tábornok kinevezéséről, szolgálati viszonya megszüntetéséről, fenyítése kiszabásáról, méltatlansága megállapításáról.

Frissítünk!

Még a régi törvény alapján döntött Sulyok Tamás

A Magyar Közlönyben március 14-én jelent meg a köztársasági elnök határozata arról, hogy megszűnt egy vezérőrnagy szolgálati viszonya. Sulyok Tamás a honvédek jogállásáról szóló törvény alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – megállapította, hogy Padányi József vezérőrnagy hivatásos szolgálati viszonya március 20-ai hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnik. Padányi József a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadászati Tanszékének professzora. Kutatási területek: békeműveletek, válságreagáló műveletek, katasztrófák elleni védekezés, civil-katonai együttműködés, műszaki támogatás, éghajlatváltozás és biztonság, hadirégészet.

Ugyanakkor azok, akiket Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra méltónak tart címzetes ezredesek, alezredesek lehetnek. A miniszter ezeket a rendfokozatokat adományozhatja a honvédség társadalmi megítélését javító embereknek. Annak,

aki egyedi megállapodás keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít. A címzetes ezredes vagy címzetes alezredes sajátos jogállásának szabályait a miniszter rendeletben határozza meg.

A kormány javaslata egyetlen törvényt helyezne hatályon kívül, a honvédek jogállásáról szólót. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik