Belföld

Egy magyarul kezdő szinten beszélő spanyol MCC-st neveztek ki miniszteri biztosnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Rodrigo María Ballester Esquiviast nevezte ki két évre a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítésért felelelős” miniszteri biztosnak Csák János kulturális miniszter – derül ki a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőből.

Ballester spanyol, öt nyelven folyékonyan beszél, de a magyar nincs köztük. A nyilvánosan elérhető életrajza szerint a magyart csak kezdő szinten sajátította el. Jelenleg a Mathias Corvinus Collegiumnál az Európai Tanulmányok Műhelyét vezeti, korábban dolgozott Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjében is.

A spanyol jogász helyettes államtitkároknak megfelelő juttatásokra és havi 1,3 millió forintos díjazásra jogosult miniszteri biztosként, munkáját egy háromfős titkárság segíti.

A feladatai közé tartozik Csák utasítása szerint:

  • magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása,
  • részképzést, szakmai gyakorlatot és rövid tanulmányutat biztosító nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése, hatékonyságának fokozása
  • az önköltséges külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kialakítása,
  • az ösztöndíjas külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét támogató programok összehangolása, a meglévők hatékonyságának fokozása,
  • külföldi oktatók, kutatók magyar felsőoktatásban, kutatóintézetekben való részvételét támogató programok kialakítása.
  • mindezek ellátása érdekében a külgazdasági és külügyminiszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint a miniszterelnök politikai igazgatójával együttműködik.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy Rodrigo Ballester magyar felesége, Ballester-Bólya Boglárka is miniszteri biztos, őt még Varga Judit akkori igazságügyi miniszter nevezte ki 2023 januárjától, kétéves időtartalomra. Feladata a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítésével összefüggő feladatok ellátása. Elmondása szerint az Európai Parlamentben ismerte meg későbbi férjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik