Belföld

Ismét Lakógyűlést indít a főváros, ezúttal a mini-Dubaj projektről mondhatnak véleményt a budapestiek

A főváros a leghatározott formában ellenzi, hogy ez a beruházás ilyen formában megvalósuljon – jelentette ki sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester, amit azt követően hívtak össze, hogy a kormány megállapodott a Rákosrendezőre tervezett gigaberuházásról. A főpolgármester a kormány szemére vetette, hogy a mini-Dubaj projekt kapcsán ismét előtérbe helyezi a külföldi partnerei hasznát a budapestiek érdekei kárára. Itt emlékeztetett, hogy néhány éve a Fudan Egyetem kapcsán eljátszotta már ezt egyszer a kabinet, akkor azonban a budapestiek összefogtak és megakadályozták a projektet. „Most is ez fog történni” – jelentette ki magabiztosan Karácsony, leszögezve egyúttal, hogy nem Rákosrendező fejlesztése ellen vannak, de mindenképp olyan beruházásokat akarnak a városba hozni, ami a budapestiek érdekeit szolgálja.

A főpolgármester ezután arról beszélt, hogy az a beruházó, akivel a kormány megállapodott a mini-Dubajról, már letette a névjegyét a térségben, a szerb kormánnyal megállapodva hozott létre Belgrádban „egy urbanisztikai rémálmot”, ami – mint mondta – igénytelen, nyomasztó, túlépített és a város klímájára sincs jó hatással. Mindezek tetejében Karácsony szerint a projekt során a befektető egyre kevesebbet teljesített a vállalásaiból, miközben a szerb államnak egyre többe került a beruházás. „Főpolgármesterként az a feladatom, hogy ezt itt megakadályozzam” – utalt saját helyzetére .

A főpolgármester Lázár János szavaira utalt vissza, aki korábban azt mondta, nem valósulhat meg olyan projekt a fővárosban, amit a budapestiek nem akarnak.

Karácsony bejelentette, hogy ennek szellemében elindítják a második Lakógyűlést, aminek keretében minden budapesti lakcímkártyával rendelkező, 14 év feletti lakos elmondhatja a véleményét a kormány rákosrendezői projektjéről.

Az első Lakógyűlésen közel 130 ezer embert vett részt tavaly, a résztvevők több más mellett a Lánchíd forgalmi rendjéről is véleményt mondhattak akkor.

A Lakógyűlés április elején indul majd online formában és várhatóan a hónap végéig tart. A főpolgármester hangsúlyozta, nem kérdés, hogy Rákosrendezőt fejleszteni kell, hiszen a fővárosnak égető szüksége van az olyan rozsdaövezetekre, ahol minőségi, vonzó lakhelyeket tudnak kínálni a fővárosiaknak. A városvezetés egyébként egy parkvárost képzel el a térségben, és Karácsony szerint ha „úgy csinálnánk, mint egy rendes demokráciában”, akkor a lehetséges kivitelezők sorban állnának a megvalósításra. A főpolgármester szerint a kormánynak, a fővárosnak és a budapestieknek együtt kellene kitalálnia, hogy milyen beruházásokra van szükség, ezt követően kell kialakítani a koncepciót – éppen ellentétesen, mint ahogy most történik, amikor a kormánynak már azelőtt megvolt a befektetője, hogy a projektet megálmodták volna.

Mint arról beszámoltunk, megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében ötmilliárd eurós óriásberuházással új városrész épülhet a Rákosrendező vasútállomás környékén. A dolog árnyoldala, hogy a beruházás miatt két tucat szolgálati lakást kiürítenek a környéken, az eddig itt lakó (többségében MÁV-alkalmazott) személyek 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik