Belföld

Ítélet született a sírhelyeken nyerészkedő temetői dolgozók ügyében

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Tatabányai Törvényszék  azokat a temető üzemeltetésénél dolgozó férfiakat, akik a sírhelyeken nyerészkedtek Tatabányán.

Stoller Katalin, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a bíróság még az előkészítő ülésen jóváhagyta az egyik elkövető és az ügyészség által kötött egyezséget, és a férfit egy év hat hónap börtönre és 300 ezres pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság három évre felfüggesztette és 100 ezres vagyonelkobzással is sújtotta a férfit.

Hozzátette, a bíróság a másik két férfit két év börtönre ítélte, de ennek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette és mindkettőt 100 ezres vagyonelkobzással sújtotta. Az egyik férfival szemben 400 ezres pénzbüntetést is kiszabott a törvényszék.

A vádirat szerint a három férfi 2019. év közepe és 2021. július elseje között a T-Szol Zrt. temető üzemeltetési csoportjában dolgoztak, ketten szolgáltatási alkalmazottként, harmadik társuk teherautósként és raktárosként.

A temetőüzemeltetési csoportvezető több sírköves vállalkozó részére is lehetőséget adott a vádbeli időszakban, hogy a tatabányai köztemetők területén urnalapokat tegyenek le a szabad temetési helyekre, melyre a sírhely megváltását követően csak az urnaalapot elhelyező sírköves vállalkozó helyezhetett el urna emlékművet.

Az egyik sírköves vállalkozó 2019-ben megegyezett az egyik szolgáltatási alkalmazottal és a gépkocsivezetővel, hogy alkalmanként 30 ezer forintot elfogadnak tőle azért, hogy segítik őt abban, hogy az urnaalapok könnyen értékesíthető helyen legyenek kijelölve, majd az urnaalapok telepítését követően, azokat ők kiajánlják a megrendelőknek.

A két férfi tájékoztatta a harmadikat az ajánlatról, aki szintén belement a bizniszbe. Az egyik férfi közbenjárására a csoportvezető – aki nem tudott az elkövetők és a vállalkozó egyezségéről – engedélyezte, hogy a vállalkozó urnaalapokat telepítsen az Újtelepi temetőbe.

Az elkövetők közreműködésével a temető frekventált helyein kerültek sírhelyek kijelölésre, ahova a vállalkozó az urnaalapokat elkészítette, majd azokat az elhunytak hozzátartozóinak a vádlottak elsőként mutatták be. Mivel ezen sírhelyek a temető előnyös részein helyezkedtek el, a megrendelők az elsőként bemutatott sírhelyeket legtöbbször elfogadták.

Az egyik férfi az urnaalapok kiajánlása, értékesítése érdekében végzett tevékenységért legkevesebb 10 alkalommal, összesen 300 ezer forint jogtalan előnyt vett át, melyből alkalmanként 10–10 ezer forintot adott át két társának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik