Belföld

Megfosztották kántori posztjától a református nőt, aki Balog lemondását követelte a kegyelmi botrány miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Balog püspök a Ref. Egyházat a jelenlétével lehúzza és lejáratja, mondjon le!” – ezt írta ki pár hete a tököli református kántor, Vargha Anikó a Facebook-oldalára. Vargha ma már nem kántor Tökölön – tudósít az RTL Híradó.

Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, hogy ez nincs rendben

– mondta a Híradónak Vargha Anikó.

A kántor azt mondja, először csak arra kérték, finomítsa a posztját, ezt meg is tette. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle. „Öt-egy arányban szavazták meg, hogy ne legyek kántor. Most nincs kántora a gyülekezetnek.”

A Híradó kérdezte erről a gyülekezet lelkészét, aki csak annyit árult el, hogy Vargha már valóban nem a gyülekezet kántora. Hogy miért, azt nem mondta meg, úgy fogalmazott: ez csak a gyülekezetre tartozik.

Vargha Anikó úgy döntött, hogy amíg Balog Zoltán a Dunamelléki Egyházkerület vezetője, felfüggeszti a tagságát a tököli református egyházközségben.

Balog Zoltán lobbizott a pedofilsegító K. Endre kegyelmi kérvénye érdekében az ügybe azóta belebukó Novák Katalin államfőnél. Balog Zoltán püspöki posztját megőrizte az egyházban, zsinat lelkészi elnökségéről azonban lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik