Belföld

Recski bánya: alig halad a károsultak ügye

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Helyesbítés

Szemlénkben a Népszava nyomán azt írtuk, hogy az Andezit-Bau Zrt. bányájában az idén is több robbantás volt, ám a cég a cikk megjelenése után közleményében tudatta, a legutóbbi 2023. november 16.-án volt. Más Recsk közigazgatási területén található bányákban történtek robbantások az idén.

A robbantások igen, a házakra zúduló sárlavina károsultjainak ügye viszont alig halad a recski andezitbánya körül – derült ki a Népszava keddi cikkéből. Az ősfideszes Kósa Lajos barátjaként is gyakran emlegetett ügyvéd, Fiák István érdekeltségébe tartozó bányában csak márciusban eddig két robbantás volt, februárban pedig négy.

Mindez annak ellenére van így, hogy a rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja: van-e személyi felelőse a tavaly júniusi sárlavinának, és annak bekövetkeztéért mennyiben felelős a nagyközség felett nyitott bánya, illetve a bánya dolgozói.

A lap úgy tudja, hogy a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával folyó nyomozás részeként eredetileg február végéig kapott határidőt a bányászati szakértő az igazságügyi szakértői vélemény előterjesztésére. A kirendelt épületszerkezeti és ingatlan értékbecslőnek pedig február második felében kellett helyszíni szemlét tartani az érintett ingatlanoknál.

Ami a júniusi sárlavina károsultjainak ügyét illeti: a kormány először 500 millió forintot különített el a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésére, majd kormányhatározattal az MR Lakásalapra bízta a feladatot, ám

az erről szóló támogatási szerződést a mai napig nem sikerült aláírni.

Legutóbb – mint írták – február 8-án tartottak informális egyeztetést az ügyben, amelyen részt vett többek között Recsk polgármestere, illetve az MR Lakásalap helyi jelenléttel és segítségnyújtással megbízott koordinátora is. Az egyeztetésen a MR Lakásalap társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezető, Sass Gyula Levente szerint arra jutottak, hogy az érintett 22 háztartás „tulajdonképpen és általánosságban nem feltétlenül kívánna változtatni eddigi lakóhelyén, életmódján”, ha „valamilyen módon garantálható volna, hogy egy következő szélsőséges időjárási körülmény, vihar, sárlefolyás, semmilyen módon nem veszélyezteti a háztartásaikat”.

A sárlavinával érintett Hunyadi utca lakói többféle lakhatási megoldás közül választhatnak.

  • Költözhetnek saját tulajdonú házba, feltéve persze, hogy kifizetik a saját ingatlanuk és a kiválasztott – az MR Lakásalap saját portfóliójából ajánlott vagy saját maguk által talált – ingatlan közötti árkülönbséget.
  • A másik lehetőség, hogy a saját házukért cserébe elfogadnak egy bérleményt.

A Lakásalap – hangsúlyozza a kommunikációs vezető – egyedi, személyre szabott, minden fél számára vállalható feltételeket szab. Ezenfelül segítik a károsultakat az adósságrendezésben és az ingatlanok tulajdonviszonyainak tisztázásában is.

A lap szerint a huszonkét családnak eddig a felével sikerült felvenni a kapcsolatot, közülük egy család fogadta el eddig a csereingatlant, a szerződéskötés utolsó fázisában van az ügylet. Egy további család magától elköltözött a településről, további három ingatlan lakóival egyeztetnek. Négy család egyáltalán nem akar elköltözni, hat pedig elsősorban jogi úton remél megoldást.

Magyar György ügyvéd elmondta, hogy ügyvédi irodája egy károsult esetében úgynevezett próbapert indít, annak eredményei alapján járnak majd el a többi károsult esetében.  A próbaper lényege, hogy legyen egy olyan bírósági ítélet, amely kvázi „precedensként” felhasználható a többi károsult igényérvényesítése során. A perben tárgyalás még a nyári szünet előtt várható.

Kapcsolódó
Állami revizorok derítették ki: hibáktól hemzsegett a NER-közeli bánya, ahonnan Recskre ömlött a sárlavina
Több jogsértést is feltárt az a bányahatósági vizsgálat, amelyet a recski sárlavina után rendeltek el. A határozatban hosszan sorolt kifogások ellenére a bányacég úgy gondolja, hogy nem okozott kárt. Kiderült az is: épp gőzerővel helyszíneltek a recski sárlavina után, amikor a NER-közeli bánya vezetője faképnél hagyta az állami ellenőröket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik