Belföld

Pop Mert: Miután Szabi öngyilkos lett, azt éreztem, muszáj tenni valamit. Le kell állítani a Jánost

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Miután Szabi öngyilkos lett, azt éreztem, muszáj tenni valamit. Le kell állítani a Jánost, ez így nem mehet tovább

mondta a bicskei gyermekmolesztálási ügy egyik áldozata, Pop Mert a Népszavának adott interjújában. A fiatal férfi ebben részletesen beszélt saját korábbi életkörülményei mellett a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori igazgatójáról, V. Jánosról és a köztársasági elnöki kegyelemben részesített K. Endréről, valamint a rendőrségi vizsgálatok körülményeiről is.

Az áldozat 2016-ban Budapesten maga tett feljelentést a bicskei gyermekotthonban történtek miatt. Ezt azért a fővárosban tette meg, mivel a bicskei rendőrségen már 2011-ben volt vizsgálat, ami eredménytelenül zárult. Erről a bicskei nyomozásról Pop Mert azt mondta:

Az hamar kiderült, hogy nem lesz itt komoly vizsgálat. A rendőrség részéről sem volt valós szándék, a János ott is nagyon jóban volt a fejesekkel.

Az ügyet akkor azzal zárták, hogy a gyerekek véletlenszerű érintésekről számoltak be. Más volt a helyzet azonban 2016-ban, amikor az ügyet kirobbantó RTL-riport sokat gördített az ügyen – idézte fel a fiatalember. Úgy emlékszik, a riportot követően a Belügyminisztérium, konkrétan Pintér Sándor kérésére alakult nyomozócsoport.

Azok a rendőrök nagyon faszák voltak, emberségesen, érzékenyen álltak hozzánk, és nagyon akarták, hogy sikerüljön. Hittek nekünk, és ez nagyon sokat számított, pláne 2011 után

– fogalmazott.

Pop Mert az interjúban hátborzongató dolgokat is mesélt a bicskei gyermekotthon belső viszonyairól és a korábbi igazgatóról, akiről – mint mondta – „rengetegszer lehetett hallani például a gyerekek szájából, hogy a pedo vagy pedofil János”.

Egy takarítónő meg is mondta, ő inkább elmegy innen, mert állandóan azt hallja, hogy a János pedofil, és ezt már nem bírja

– idézte fel a pedofil igazgató áldozata.

Első találkozását V. Jánossal kellemes élményként írta le: „Nagyon kedves volt velünk, igyekezett, hogy otthonosan érezzük magunkat, csokival, kis sütivel kínált minket. Ez szeptemberben volt, másnap kezdődött is a suli, már az otthon falain belül”. Azt mondta, az első években sokszor összefutott ebben a hatalmas intézményben az igazgatóval.

Megöleltem, adott egy puszit és mentem a dolgomra. Az irodájában mindig volt egy kis nasi, kérni sem kellett, kínált magától minket

– emlékezett, majd hozzátette: ekkoriban amolyan apapótlék volt neki az igazgató, akiről eszébe sem jutott, hogy veszélyessé válhat.

Arról, hogy az intézményben miért csak két nevelő lépett fel a gyermekek védelmében, Pop Mert úgy nyilatkozott a lapnak: „Sokan a János kezében voltak, boldog-boldogtalant felvettek, nem számított, hogy ért-e a gyerekekhez. Tudok olyanról, aki rendszerint ellopta a gyerekek ennivalóját, vagy épp a táboroztatási pénzekkel machinált, más pedig tök részegen járt dolgozni. János pedig éreztette ezekkel az emberekkel, hogy tud a kis stiklikről, a problémákról, mindenről. Ez bőven elég volt, hogy visszatartsa ezeket az embereket a cselekvéstől. De úgy gondolom, sokan nem is hitték el, és olyan is volt, aki egyszerűen nem akart belefolyni”.

Az elnöki kegyelemben részesített korábbi igazgatóhelyettesre, K. Endrére a fiatal úgy emlékezett: a gyerekek kedvelték. „Vitt minket egy csomó meccsre, sportrendezvényre. Nem csak belföldre, külföldre is szervezett sporteseményeket. Nagyon szerettem ezeket, beültünk a kisbuszba, beszélgettünk, ökörködtünk, Endre bácsi is értette a poént, sosem sértődött meg. Aztán fociztunk egy jót, mert amúgy baromi jók is voltunk, mindenkit elvertünk, komolyan mondom. Hogy mi volt az ő szerepe ebben az ügyben, nekünk is csak a 2011-es rendőrségi eset után esett le. Azt, hogy a vallomások visszavonása pontosan hogyan történt, én is csak később tudtam meg. Nálam nem próbálkozott” – emlékezett a bicskei gyermekmolesztálási ügy áldozata.

Az azóta lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntéséről Pop Mert úgy nyilatkozott:

Köpni-nyelni nem tudtam, azt éreztem, megyünk vissza az elejére. Rengeteg fájdalom van ebben a történetben. Erre jön valaki és egy vonallal áthúzza az egészet. Mindezek után egy rohadt bocsánatkérést sem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik