Belföld

Balog Zoltán lemondását követelik egy alapítványi kuratórium éléről

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Balog Zoltán református püspök távozását követelik ellenzéki képviselők az V. kerületi önkormányzat által alapított Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának éléről a kegyelmi botrány miatt, írja a Népszava.

A Tiéd a Belváros ellenzéki frakció lassan egy hónapja követeli Balog lemondását, egyelőre sikertelenül, hiszen a Fővárosi Törvényszék adatai szerint továbbra is Balog az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A lapnak Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetője azt mondta: „Az egész országot megrázó botrányban egyértelműen bizonyítást nyert Balog Zoltán érintettsége: videoüzenetben ismerte el, hogy támogatta a pedofil bűnöző bűnsegédjének kegyelmi kérvényét. Számunkra egyértelmű: Balognak ezek után semmi keresnivalója Belváros-Lipótváros közéletében. Követeltük a lemondását a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának elnöki tisztségéről, a polgármesterhez is levélben fordultunk az ügyben, de tudomásunk szerint még mindig ő a kuratórium elnöke, ami felháborító.”

A képviselő-testület elé terjesztjük a visszahívásáról szóló javaslatunkat, delegáltunk, Bródy Gábor pedig a méltatlan helyzet fennállásáig nem vesz részt a kuratórium munkájában”

– fogalmazott Kovács, aki polgármesterjelöltként indul a következő önkormányzati választáson. A politikus szerint Szentgyörgyvölgyi Péter kerületi fideszes polgármesternek a következő testületi napirendre kell tűznie az erről szóló javaslatukat.

A közalapítványt azzal a céllal alapították, hogy ezzel is elősegítsék a kerület területén lévő egyházi épületek rehabilitációját, a kuratórium elnöke több éve Balog Zoltán.

A püspök kulcsszereplő az államfő lemondásához vezető kegyelmi botrányban, miután sajtóértesülések szerint Balog Novák Katalinnál lobbizott azért, hogy a pedofil bűncselekményeket eltussoló K. Endre a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettese elnöki kegyelmet kapjon. Balog K. Endre kegyelmi ügye miatt végül lemondott a református egyház zsinati elnöki tisztségéről, de püspöki címétől egyelőre nem hajlandó megválni.

A hvg360 közben arról írt, hogy Balog Zoltán több megbeszélést is tartott zárt körben a múlt héten. Március hetedikén a Vértesaljai Református Egyházmegye gárdonyi, rendkívüli egyházmegyei közgyűlésen, illetve két nappal később a budapesti Ráday utcában a találkozókon a részt vevő lelkészek a kegyelmi botrány újabb részleteit ismerhették meg. Balog mindkét alkalommal beszélt arról, hogy személyesen is találkozott K. Endrével, mielőtt lobbizni kezdett azért, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adjon neki.

A lap forrásai elmondták, hogy a püspök szerint a bicskei pedofil bűncselekménnyel összefüggésben kényszerítés miatt elítélt K. Endre már házi őrizetben volt, amikor feleségével hozzá fordultak. Balog a mintegy százfős hallgatósága előtt állította azt, hogy

a pár elment hozzá, másfél órát beszélgettek, majd közösen imádkoztak is, ő pedig meg volt győződve arról, hogy K. Endre ártatlan, ezért ment bele, hogy támogatni fogja a férfi kegyelmi kérvényét.

Ami ebben furcsa, hogy K. Endre a börtönbüntetésből (már az elnöki kegyelem előtt) szabadulva reintegrációs őrizetbe került. K. Endre tartózkodási helyét sajtóhírek szerint Bicskén jelölték ki – minden bizonnyal az elítélt otthonában. Ha pedig az elítélt elhagyja kijelölt tartózkodási helyét, a bokaperec azonnal jelzi a rendőrségen, hogy az elítélt szökésben van. Ezért tehát nem világos, K. Endre hogyan mehetett el így Balog Zoltánhoz.

Úgy tudom, Balog máshol nem beszélt ennyire apró részletekről. Lehet, hogy egyszerűen fáradt volt, nem gondolkodott időben, nem tudta már, miről mit hazudott már, nagyon őszintének akart tűnni

– magyarázta a lap egyik forrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik