Belföld

Másodszorra adta át Szijjártó ugyanazt az Ipoly-hidat

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

„Újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a helyszínen az MTI tudósítása szerint.

Ezt a hidat két hónappal korábban már „átadta” Szijjártó Péter, de akkor a drégelypalánki művelődési házban voltak kénytelenek tartani a tervezett hídavatást, mert az áradás elöntötte a hídra vezető utat, így azt végül projektzáró rendezvénynek keresztelték át.

„A 2,9 milliárd forintból megépült, 48,5 méteres szabadnyílású Szent Borbála-hídhoz Magyarországon egy kilométer, Szlovákiában 400 méter utat kellett építeni” – mondta akkor és most is Szijjártó, hozzátéve, hogy mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett.

Szijjártó a mostani beszédében kiemelte, hogy a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a második világháborúban megsemmisült. „Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára” – fogalmazott.

654 kilométeres szlovák-magyar határszakaszon 2010-ben még csak huszonkét ponton lehetett átkelni, a két ország vezetői azonban 2014-ben megállapodást írtak alá ezek számának a növeléséről, így ez a mai átadóval el is érte a negyvenet.

Kapcsolódó
A művházban „adták át” Szijjártóék az új Ipoly-hidat az áradás miatt
A projekt részeként épített odavezető utat öntötte el a víz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik