Belföld

Kormánybiztosnak nevezték ki Czepek Gábort

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2024. március 12-étől a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztosként is dolgozik, közölte a tárca hétfő esti közleményében. Kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések, több évtizedes viták kompromisszumos lezárását.

A kinevező határozat nevesíti a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyét, amelyben a tárgyalási álláspont tervezetét kell kidolgoznia és a kormány elé terjesztenie. A kormánybiztos látja el a továbbiakban ehhez kapcsolódóan a kormány képviseletét az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

A közleményben emlékeztetnek, a nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. 1989 óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás egyebek mellett a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezi a feleket.

A kétoldalú kapcsolatok kedvező alapulása jó alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra. A hosszú távon fenntartható megegyezés mellett szól, hogy a két ország adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlóak, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság

– fogalmaztak.

Czepek Gábor 2014 óta több minisztériumban és stratégiai iparágakban működő, meghatározó állami cégek élén vállalt vezetői szerepet. Jelenleg az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozik, emellett az MVM Zrt. Igazgatóságának elnöke, e feladatokat a jövőben is ellátja. Kormánybiztosi tevékenységét az energiaügyi miniszter útján a miniszterelnök irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik