Belföld

Navracsics: A budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy siófoki konferencián beszélt a Balaton demográfiai helyzetéről, ami szerinte nem túl fényes. Szerinte válság van, amivel foglalkozni kell, ezért a területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra került és „fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása”, tudósított az eseményről a hirbalaton.hu. Navracsics azt mondta, cél, hogy 6 éven belül Magyarország kerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé, ezért a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell.

Szerinte a jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre kell helyezni a hangsúlyt. Hozzátette: a Balaton-régió mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van. A balatoni településeken a koronavírus fokozta belföldi vándorlás, illetve az otthoni munkavégzés miatt nőtt a népesség, de nem fiatalította a lakosságot, amiért szerinte a magas ingatlanárak a felelősek.

A budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is

– tette hozzá.

A hirbalaton.hu szerint beszélt arról is, hogy az üdülőrégióban a közszolgáltatásokat is fejleszteni, a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni.

Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak

– fogalmazott a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik